TOP 5 destinacija u Starom gradu koje vredi posetiti

Beogradska opština Stari grad nalazi se, uz Savski venac i Vračar, u samom srcu prestonice. To je staro gradsko središte oko kog se razvijao ceo Beograd.

Teritorija Starog grada je poslovni, kulturni, istorijski, turistički obrazovni i umetnički centar Beograda; ovde se nalazi 18 muzeja, 13 fakulteta, Srpska akademija nauka i umetnosti i mnoštvo pozorišta i drugih institucija od kulturnog značaja. Pod zaštitom je oko 200 objekata.

Ovde ćemo vam predstaviti 5 najznačajnijih destinacija Starog grada, koje pričaju priču o beogradskoj (ali i srpskoj) istoriji i kulturi.

#1 Knez Mihailova ulica

Žila kucavica srpske prestonice u kojoj nema beznačajne zgrade i najposećenija beogradska atrakcija.

Knez Mihailova ulica počinje Trgom republike, gde se nalazi spomenik Knezu Mihailu podignut 1882. godine – spomenik kulture od velikog značaja koji je izradio italijanski skulptor Enriko Paci, a reljefi su rađeni prema nacrtima našeg arhitekte Konstantina Jovanovića.

Duž Knez Mihailove ulice naći ćete radnje najpoznatijih svetskih brendova, poslovnice avioprevoznika, banke i poslovne kancelarije, ali same zgrade imaju bogatu istoriju.

Smatra se da je ovde u vreme Rimljana bio centar Singidunuma (Via cardo), a svoj današnji izgled dobija sredinom 19. veka – po nacrtu prvog srpskog urbaniste i profesora arhitekture Emilijana Josimovića. Današnji naziv dobija 1870. godine.

Najvažniji objekti u Knez Mihailovoj ulici su, između ostalih:

  • Zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti, nekada Srpske kraljevske akademije. Izgrađena je u akademsko – secesionističkom smislu 1924. godine;
  • nekadašnji hotel „Grčka kraljica”, danas manje – više zapuštena zgrada koja je od nastanka imala ugostiteljsku funkciju. Ovo je najstarija zgrada u ulici, podignuta 1835. u stilu akademizma;
  • Biblioteka grada Beograda, nekada hotel „Srpska kruna”, izgrađena 1869. u stilu romantizma – tada je to bio najmoderniji hotel u gradu.

Sve zgrade označavaju period u kome beogradska arhitektura raskida sa balkanskim i usvaja evropske stilove. Na kraju ulice nalazi se objekat koji donekle štrči i ne prati ovaj stil – reč je o luksuznom Rajićeva šoping centru, velikoj i modernoj zgradi u staklu i čeliku.

Pređite pešački prelaz, i bićete u čuvenom Kalemegdanskom parku.

#2 Kalemegdan sa Beogradskom tvrđavom

Kalemegdan je najveći park u Beogradu i u celini predstavlja izuzetno važan istorijski spomenik. Nalazi se na ušću Save i Dunava, i omiljeno je mesto za odmor i šetnju kada je u gradu lepo vreme.

Kalemegdan je podeljen na Mali i Veliki park, i njegovo preuređivanje u park otpočelo je posle predaje Tvrđave Srbima 1867. godine po naredbi kneza Mihaila Obrenovića – do tada, naziv Kalemegdan odnosio se samo na plato oko Tvrđave, glavnog vojnog uporišta Beograda.

Beogradska tvrđava nalazi se na strateški izuzetno povoljnom mestu, što su prepoznali svi koji su prolazili kroz Beograd: Rimljani, Vizantinci, Krstaši, Turci…

Sudeći po arheološkim nalazištima, prvo naselje je ovde zasnovano još tokom neolita.

Na Kalemegdanu se, osim Beogradske tvrđave, nalaze i:

  • umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”;
  • Vojni muzej;
  • Zoološki vrt;
  • Grobnica narodnih heroja;
  • Rimski bunar;
  • Prirodnjački muzej.

#3 Skadarlija

Skadarlija je boemska četvrt u centru Beograda, srpski Monmartr. Čini je Skadarska ulica, dužine oko pola kilometra, gde se nalaze čuvene kafane poput Tri šešira, Dva jelena, Ima dana i Putujući glumac.

U skadarlijskim kafanama zore su dočekivali brojni čuveni glumci, pesnici, pisci i slikari. Danas se ovde svraća na autentičan srpski provod uz starogradsku muziku i najbolja jela srpske kuhinje. Starinski izgled je dobro očuvan, a na kraju ulice nalazi se Bajloni pijaca, druga po veličini u Beogradu.

#4 Kosančićev venac

Kosančićev venac se prostire od Kalemegdanske tvrđave do Brankovog mosta, a povezan je i sa Knez Mihailovom ulicom i Obilićevim vencom. To je najstarije kompaktno naselje u Beogradu, koje poprima današnji izgled po turskom napuštanju Beograda.

Najstarije zgrade na Kosančićevom vencu potiču iz perioda Drugog srpskog ustanka, ali nije mnogo objekata sačuvano; tu su Saborna crkva i Konak Kneginje Ljubice. Tu se susreću balkanski arhitektonski stilovi, poput onog u kom je sagrađena čuvena „Kafana ?”, ali i evropskog stila i akademizma.

#5 Botanička bašta „Jevremovac”

Botanička bašta „Jevremovac” danas je jedinica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a osnovana je 1874. godine, na predlog Josifa Pančića.

Kralj Milan Obrenović poklonio je svoje imanje 1889. godine, kako bi se Bašta premestila na bezbednije područje – stara lokacija nalazila se uz obalu Dunava i stalno joj je pretila poplava.

Ima izmenjenu mikroklimu: razlika u temperaturi između bašte i okolnih ulica iznosi oko 10 stepeni tokom letnjeg perioda, a zimi su njeni delovi izloženi jačim mrazevima. Na njenoj površini od skoro 5 hektara nalazi se preko 1500 različitih biljnih vrsta.

Stari grad je ceo premrežen mestima za zabavu, uživanje, traganje za istorijom i kulturom, ali i šopingom i opuštanjem. Većina se slaže da je to prvi kraj grada koji treba da posetite kada dolazite u Beograd, a i nama se čini da je tako.

Uverite se i sami – mi imamo odličan izbor kada su u pitanju apartmani u centru Beograda. Sve vam je na dohvat ruke, bilo da je u pitanju posao ili odmor!