TOP 5 destinacija na Vračaru koje treba posetiti

Mnogi ljudi žele da tokom svog boravka u Beogradu posete Vračar, i to s’ razlogom – upravo ova opština jedan je od najživljih delova naše prestonice. Pročitajte u nastavku šta je to što morate videti kada ga posetite.

hram vračar

Vračar je ubedljivo najgušće naseljena opština u Beogradu, sa oko 80 000 stanovnika; što ni ne čudi – jer je ovo po mišljenju mnogih najlepši deo grada.

Apartmani Vračar čine još modernijom beogradskom opštinom jer su opremljeni tako da vam olakšaju i ulepšaju boravak u gradu. Postoji mnogo znamenitosti na koje su Vračarci ponosni, ali evo preporuke za one koje nikako ne smete propustiti:

#1 Muzej Nikole Tesle – najpopularniji u Srbiji

Ovaj muzej spada u najveće atrakcije Beograda i smešten je u zgradi koja se smatra spomenikom kulture, a posvećena je Đorđu Genčiću.

Stalna postavka muzeja se sastoji iz 2 dela i prvi deo je posvećen životu i radu Nikole Tesle, dok je u drugom predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu.

Veliki broj ličnih predmeta našeg veličanstvenog naučnika muzeju je donirao njegov rođak – Sava Kosanović.

2003. godine generalni direktor Uneska doneo je odluku o upisu arhivske građe iz zaostavštine Nikole Tesle u registar Uneska “Pamćenje sveta”.

#2 Velelepni hram Svetog Save

Hram Svetog Save je jedno od onih zdanja po kojima je Beograd prepoznatljiv i to je najveći pravoslavni hram na Balkanu. Među posetiocima ovog hrama bili su i Vladimir Putin, kao i Dimitrij Medvedev.

hram svetog save beograd

Podignut je na mestu gde su Turci 1595. godine spalili mošti Svetog Save, i izgrađen je u vizantijskom stilu. Da nije bilo velikog broja donacija, najverovatnije je da izgradnja hrama (koja traje i dan danas) nikad ne bi bila započeta.

Ovaj hram je vidljiv sa svih prilaza Beogradu, i definitivno nije samo obeležje Vračara u čijem se srcu nalazi, već i čitave Srbije.

#3 Predivan Karađorđev park

Preko puta veličanstvenog hrama nalazi se Karađorđev park, koji je počeo da se formira posle podizanja prvog javnog spomenika u Beogradu (spomenik ustanicima), a znatno je proširen između 1903. i 1904. godine.

Od tada je park pretrpeo brojne promene o kojima možete saznati više ako posetite Narodnu biblioteku koja je najstarija srpska institucija, a nalazi se u ovom parku.

Karađorđev park je, kao što i pretpostavljate, dobio ime po vođi Prvog srpskog ustanka protiv Turaka.

A kada završite obilazak Vračara, i ostali najlepši parkovi u Beogradu su nešto što definitivno morate posetiti.

#4 Nezaobilazna Kalenić pijaca

Kada ste spremni za osveženje voćem ili pak nekim drugim lokalnim proizvodom, prošetajte do ‘Kalenića’, a usput ćete naići na očuvana dela srpskih, nemačkih, italijanskih i čeških arhitekti.

Ovo je sigurno najveća zelena pijaca u gradu, i baš ovde veliki broj prodavaca nudi organsku hranu, uz isto tako dobru ponudu raznih proizvoda – bilo da vam se jede slano ili slatko.

Preporučujemo da je posetite tokom vikenda, jer tada je zaista posebno zanimljivo i unikatno iskustvo birati namirnice na Kalenić pijaci.

Bez obzira iz kog kraja dolaze, upravo ova pijaca je Beograđanima omiljena, pa proverite zašto i dalje ima prednost u odnosu na supermarkete.

#5 Vračarske kafane – jedinstveno iskustvo

Nekada su ove kafane bile mesto okupljanja intelektualne elite ali i boema, a danas one predstavljaju jedno od glavnih obeležja Vračara. U ovoj beogradskoj opštini kafane nisu samo mesto za razonodu već predstavljaju ustanove i način življenja.

Vračarske kafane su u jednom periodu bile epicentri kulture, a u kafani Kolarac je održan prvi ikada sajam knjiga. Ovde možete posetiti neke od najboljih predstavnika posleratne kafanske tradicije kao što su Trandofilović, Čubura i Sokolac.

Uz živu muziku i pravu srpsku trpezu, uverite se zašto je mnogim Vračarcima kafana prava ‘druga kuća’ kojoj se uvek rado vraćaju i okrepite duh i telo.

A ako ste raspoloženi da se nakon obilaska počastite nekom novom stvarčicom, pročitajte koja su to najbolja mesta za shopping u Beogradu.