Najlepši parkovi u Beogradu – urbane zelene oaze

Srpska prestonica ima da ponudi mnogo toga, poput svetskih metropola; međutim, vazduh je u Beogradu čistiji zahvaljujući brižljivo održavanim zelenim površinama. Pročitajte koji su najlepši parkovi Beograda!

Iskoristite poslednje sunčane dane oktobra da posetite Beograd i obiđete istorijske spomenike smeštene na prelepim lokacijama koje obiluju zelenilom. Ovo su najlepši beogradski parkovi – smeštaj u Beogradu dozvoliće vam da peške dođete do njih, s obzirom na to da se nalaze u centru grada.

#1 Kalemegdan

kalemegdanski park

izvor: By Zoran Životić Uploader: ZivojinMisic slike (http://zivotic.com/photo/top.asp?P=1) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Najveći beogradski park nalazi se na ušću Save i Dunava, iznad kog dominira Beogradska tvrđava; jedna od glavnih atrakcija Beograda. Oko nje se razvio današnji Beograd, a podignuta je početkom prvog milenujuma.

Razvijala se u rimski kastrum (II vek), vizantijski kastel (VI i XII vek), srednjovekovnu utvrđenu prestonicu srpske despotovine (XIII i XV vek) i na kraju austrijsku, odnosno osmanlijsku artiljerijsku utvrdu (XVII i XVIII vek). Danas je svojevrstan muzej prošlosti Beograda.

Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park, danas obaveznu destinaciju za sve turiste, ali i omiljeno mesto za šetnju mnogih Beograđana.

Geografski, Kalemegdan je podeljen na nekoliko oblasti:

  • Donji grad – oblast na padini koja se pruža ka rekama, gde se nalaze brojne klupe i izložbe fotografija duž šetališta, odakle je najlepši pogled na reke;
  • Gornji grad – pored mnogobrojnih spomenika i skulptura, u ovoj zelenoj oazi nalaze se i sportski i košarkaški tereni; ovde se nalazi i čuveni Meštrovićev spomenik Pobednik, podignut u čast pobede Srbije u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu;
  • Mali kalemegdanski park je u istočnom delu tvrđave i tu je smešten čuveni Beo Zoo vrt;
  • Veliki kalemegdanski park – južni deo, jedna od najpoznatijih promenada u gradu. Ovde se nalaze Vojni muzej, Muzej lova i šumarstva, Spomenik zahvalnosti Francuskoj…

#2 Tašmajdan

tašmajdanski park beograd

izvor: By Orjen (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or FAL], via Wikimedia Commons

Tašmajdanski park nalazi se između opština Palilula i Vračar, omeđen Takovskom, Ilije Garašanina, Beogradskom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra.

Na ovom mestu nekada se nalazio kamenolom – otuda i naziv ovog beogradskog parka (na turskom: taş – kamen, i meydan – mesto gde se vadi kamen). Odavde se kamen vadio još u vreme starih Rimljana: postoje sačuvani sarkofazi i nadgrobni spomenici iz rimskih vremena napravljeni od kamena koji potiče odavde.

Ispod nivoa parka nalaze se pećine i tuneli stari čak 6 do 8 miliona godina, ali još uvek su nedostupni javnosti i nedovoljno istraženi.

Tašmajdanski park je veoma važan za srpsku istoriju: ovde je 1830. godine čitanjem sultanovog hatišerifa proglašena unutrašnja nezavisnost Srbije.

Danas je to drugi najveći park u Beogradu, posle Kalemegdana, i u njemu se nalaze:

  • dve crkve – Ruska i Crkva Svetog Marka;
  • prirodni spomenik Miocenski sprud Tašmajdan;
  • seizmološka stanica izgrađena još 1909. godine (prva u zemlji);
  • spomenici pesnikinji Desanki Maksimović i piscu Miloradu Paviću;
  • sportsko – rekreativni centar ,,Tašmajdan” (sa bazenima);
  • velika fontana, zabavni park za decu, park za pse…

#3 Topčiderski park

Topčiderski park i kočije

izvor: By Sonjabgd (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

U Topčiderskoj šumi nalazi se prvi uređeni park u Beogradu, izgrađen još po nalogu kneza Miloša – on je u tu svrhu  angažovao francuske i češke baštovane koji su sadili drveće; posebno su lepa tri jezerceta koja se nalaze u njemu, a preko najvećeg podignut je i mali kameni most.

U Topčiderskom parku nalazi se Konak kneza Miloša, koji je u njegovo vreme služio kao Dvor Kneževine Srbije, gde je zasedala Skupstina. Ovde je i spomenik Arčibaldu Rajsu i Crkva Svetog Petra i Pavla.

#4 Studentski park

studentski park beograd

izvor: By Mickey Mystique (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Studentski park, Univerzitetski park, nekada i Pančićev, a danas popularno – Studenjak, nalazi se u samom centru grada.

Nekada je na teritoriji Studentskog parka bilo staro tursko groblje, ali ono je uklonjeno polovinom 19. veka; kasnije je na delu parka izgrađena Velika pijaca, ali i ona je uklonjena tridesetih godina prošlog veka.

Ovo je sada mesto gde se okupljaju tinejdžeri i studenti: u neposrednoj blizini nalaze se Filozofski, Filološki, Biološki, Prirodno – matematički, Fizički, Hemijski, Geografski i Fakultet za fizičku hemiju. Studenjak je i omiljena gradska lokacija za šetnju pasa, pa u svako doba dana možete videti najrazličitije vrste kako uživaju u igri, odmah pored lepo održavanog dečijeg igrališta.

Kod Studentskog parka nalazi se, pored brojnih fakulteta i okretnice trolejbusa, i Etnografski muzej.

#5 Karađorđev park

karađorđev park

izvor: By PedjaNbg (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Ovaj park prostire se između Bulevara oslobođenja i Nebojšine ulice, a preko puta njega je Hram Svetog Save, najveći pravoslavni hram na Balkanu.

Na ovom mestu je za vreme opsade Beograda 1806. godine (tada pod turskom kontrolom), bio jedan od logora ustaničke vojske. Nakon zauzimanja Beograda, izginuli ustanici su ovde sahranjeni, a knez Aleksandar Karađorđević podigao je 1848. na tom vojničkom groblju spomenik ustanicima. To je ujedno i prvi javni spomenik podignut u Beogradu.

Park je počeo da se formira posle podizanja spomenika, a znatno je proširen 1903. i 1904. godine.

#6 Pionirski park

pionirski park beograd

izvor: By IvanaMadzarevic (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Pionirski park nalazi se preko puta Skupštine grada Beograda, između Bulevara Kralja Aleksandra, ulice Kneza Miloša i ulica Kralja Milana i Dragoslava Jovanovića.

Do 1944. bio je opasan zidovima i služio kao dvorište Starog dvora (sada Skupština), a kada je zid uklonjen, park je predat na javno korišćenje i dobio svoje današnje ime.

U njemu se nalaze stabla retkih i zaštićenih biljnih vrsta, a u delu parka ka ulici Kralja Milana je u čast našeg nobelovca Ive Andrića sagrađen Andrićev venac, i podignut mu je spomenik.

U Beogradu se nalazi još mnogo šuma i parkova sa bogatom istorijom i prelepim drvoredima kestena i platana; ne oklevajte da ih posetite!