Najveće atrakcije Beograda – ove znamenitosti ne smete propustiti

Beograd je idealna turistička destinacija u svako doba godine. U njemu ćete uvek naći pogodan smeštaj i kutak koji vam je do sada nekako promakao, i rado ćete se vraćati njegovim ulicama. Ovde pogledajte nekoliko upečatljivih beogradskih atrakcija.

beograd kalemegdan

Muzeji u Beogradu

Na teritoriji Beograda nalazi se oko 44 muzeja, a najviše ima kulturno – istorijskih. Muzeji su samo jedan od razloga zašto morate posetiti Beograd. Neki od najinteresantnijih i najpoznatijih muzeja  su:

Muzej Nikole Tesle (Krunska 51)

muzej nikole tesle

Muzej ima stalnu postavku, i u jednom delu je posvećena životu i radu Nikole Tesle, a u drugom je predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu. Ovde možete videti veliki broj ličnih predmeta našeg čuvenog naučnika, njegovu bogatu ličnu arhivu, biblioteku i radne modele izuma. Generalni direktor Uneska doneo je 16. oktobra 2003. godine odluku o upisu arhivske građe iz zaostavštine Nikole Tesle u registar Uneska „Pamćenje sveta“.

Muzej istorije Jugoslavije (Mihaila Mike Jankovića 6)

Ovaj muzej osnovan je 1996. godine spajanjem Memorijalnog centra ,,Josip Broz Tito” i Muzeja Revolucije. Danas se u sastavu muzeja nalaze Kuća cveća, Stari muzej i Muzej “25. Maj”. U objektima muzeja možete videti arhiv i odlikovanja Josipa Broza Tita, njegovu impozantnu umetničku zbirku, kao i etnološku zbirku, zbirku štafeta i arheološku zbirku. Tito je u Kući cveća i sahranjen, i ova institucija svake godine privlači hiljade posetilaca iz inostranstva i regiona.

Muzej vazduhoplovstva (Aerodrom Nikola Tesla)

U modernom zdanju ovog muzeja, koje je inače proglašeno za Spomenik kulture, čuva se bogata prateća dokumentacija i arhiva iz svih perioda i oblasti vazduhoplovne istorije. Reprezentativna kolekcija obuhvata strano i srpsko civilno i vojno vazduhoplovstvo i predstavlja značajan izvor koji prikazuje kako se razvijala avijacija u Srbiji od 1911. do danas.

Šume Beograda, vrtovi

Botanička bašta

Banjička šuma

Zbog velikog broja ptica koje je naseljavaju, Banjička šuma proglašena je za Spomenik prirode i stavljena pod posebnu zaštitu. Posetioci uz cvrkut ptica u ovoj šumi mogu šetati ili trčati stazom dugom oko 2,5 kilometra ili odmoriti na nekoj od klupa koje su postavljene duž staze, a u blizini se nalaze i teniski tereni, bazen i Sportski centar Banjica

Košutnjak

Ovu gradsku oazu ljudi nazivaju ,,Pluća Beograda”; nastanjuju je brojne zaštićene vrste životinja i biljaka, i veoma je popularno izletište Prvog maja, ali i drugih vedrih, sunčanih dana koje želite da provedete u prirodi, a da pri tome ne napuštate grad. Tu se nalazi i Topčider – prvi uredjen park u Beogradu koji datira još iz 1831. godine.

Botanička bašta Jevremovac (Takovska 43)

Tasmajdanski park

Prostire se na površini od oko 5 hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini preko 1500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka.

Spomenici u Beogradu, zdanja, crkve

Avalski toranj

Nalazi se samo 18 kilometara od centra i jedno je od omiljenih izletišta u Beogradu. Tu se nalazi i spomenik Neznanom junaku, dignutom u čast vojnika koji je postao sinonim za sve srpske žrtve u Prvom svetskom ratu. Prvi toranj srušen je 1999. godine u NATO bombardovanju pa je na istom mestu 2010. godine sagrađena nova, ali ista građevina  – nova visina Avalskog tornja iznosi 205 metara.

Hram Svetog Save (Katanićeva bb)

hram svetog save beograd

Najveći srpski pravoslavni hram, najveći pravoslavni hram na Balkanu i po površini i zapremini najveća pravoslavna crkva na svetu. Krasi ga srpsko-vizantijski stil i vidljiv sa svih prilaza Beogradu. Izgrađen je na mestu gde su Turci 1595. spalili mošti Svetog Save. On je bio prvi srpski prosvetitelj i osnivač Srpske Pravoslavne crkve.

Konak kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8)

Ovde izloženi predmeti pripadali su dinastiji Obrenović i uglednim građanskim porodicama. Možete videti stalnu muzejsku postavku pod nazivom ,,Enterijeri beogradskih kuća 19. veka”, kao i predstavu “Na kafi kod kneginje Ljubice”. Ova monodrama Nataše Popovske izvodi se svakog petka u 17 časova i svake subote u 11 časova.

,,Strogi” centar Beograda: Trg Republike, Knez Mihailova ulica i Kalemegdan

Pešačka zona Beograda je omiljeno mesto svih turista; tu se nalaze najprometnije prodavnice, kafići i restorani u Beogradu. Trg je omiljeno mesto za sastajanje Beograđana, a Knez Mihailova može se pohvaliti nizom reprezentativnih zgrada i gradjanskih kuća nastalih krajem sedamdesetih godina XIX veka. Ovo šetalište vodi od Trga Republike sa spomenikom Knezu Mihailu do Kalemegdanskog parka, gde se nalazi Beogradska tvrđava, podignuta još početkom prvog veka. Pogled sa tvrđave je neverovatan, što potvrđuju neke od najlepših fotografija Beograda.

beograd knez mihailova

Ukoliko tražite smeštaj u središtu dešavanja, pogledajte koje apartmane u strogom centru Beograda možete iznajmiti.

Za one koje interesuje šoping u Beogradu, u ovom kraju nedavno je izgrađen Rajićeva šoping centar.

Skadarlija: boemska četvrt

,,Beogradski Monmartr”  je kvart koji je ranije bio poznat kao sastajalište umetnika, novinara, uglednih ličnosti i boema sklonih kafanskom životu. Celokupnom utisku davno minulih vremena doprinosi i dobro održavana kaldrma. Skadarlija obuhvata Skadarsku ulicu od Bulevara despota Stefana do Dušanove, Zetsku, Siminu, Gospodar Jevremovu i deo ulice Strahinjića bana. Ovde se nalaze neke od najčuvenijih beogradskih kafana: Dva jelena, Tri šešira i Ima dana.

U Beogradu se, sem ovih, nalazi još mnogo mesta koje treba obići. Bilo da vas zanima aktivni odmor, noćni život, bogata istorija i kultura ili oaze prirode na dohvat ruke, sigurni smo da se u ovom gradu nalazi nešto po vašoj meri.