Da li su vam potrebne roletne za prozore?

Roletne dolaze u različitim vrstama i neke će vam više odgovarati od drugih – pročitajte da li vam više odgovaraju od zavesa i draperija i kako da ih najbolje uklopite u vaš dom.

roletne metalne

Ukoliko se vaš stan za izdavanje nalazi sa sunčane strane i treba vam zaklon od Sunca ili malo privatnosti, roletne mogu biti dobro rešenje.

Različite vrste roletni uklapaju se u različite enterijere – saznajte kako ih odabrati i koji tipovi vam odgovaraju, i da li imaju prednost u odnosu na zavese.

Kada se odlučiti za roletne, a kada za zavese?

Zavese u većini domova završavaju posao: dovoljno su praktične za upotrebu, u najvećem broju slučajeva mogu se prati u mašini za veš (a možete ih odneti i na hemijsko čišćenje), a izbor je veliki pa će vam biti potrebna lista top 10 saveta za kupovinu zavesa.

Ipak, zavese su i magnet za prašinu, a neke fleke se sa njih ne mogu oprati. Kada ih operete, tu je peglanje koje traje i traje, a ni kačenje zavesa nije naročito zabavan i kratkotrajan posao.

Roletne mogu zameniti zavese u potpunosti ili im biti praktičan dodatak: imaju istu ulogu i malo se lakše održavaju: dovoljno je da ih otkačite i odnesete u kadu, naprskate sredstvom za čišćenje i isperete mlazom vode.

U međuvremenu, sa njih morate brisati prašinu – sa svake trake pojedinačno, a ako imate platnene roletne, održavaćete ih isto kao zavese.

Drvene roletne

Za domove koji odišu toplinom, ali i za one gde dominiraju boje koje će učiniti prostor većim – ova vrsta roletni može biti idealan izbor.

Drvene roletne dobro su rešenje za boho enterijer i slagaće se sa mekim, debelim tepisima, figurama koje ste sakupljali širom sveta, dekorativnim jastučićima, prostirkama, a i uz sobno cveće.

Po želji ih možete uklapati sa prozračnim zavesicama raznih boja, šarenim trakastim zavesama s perlicama i drugim ukrasima ili raskošnim draperijama – za eklektičan dom osvetljen po vašoj meri.

Drvene roletne pojavljuju se i u obliku laganih asura za prozore koje se razmotavaju iz rolne uz pomoć jednostvanog mehanizma, i prave se od svetle ili tamne trske ili bambusa. One će domu obezbediti prigušeno osvetljenje i prijatnu atmosferu.

Platnene roletne

Najlaganije i najraznovrsnije – platnene roletne se u različitim varijantama mogu uklopiti u skoro svaki enterijer. Za minimalistički dom jednostavnih linija, koji nije pretrpan nameštajem i detaljima, platnene roletne biće logičan izbor.

Kako platno birate sami, možete se odlučiti za jednobojne, ili uneti malo dinamike u prostor uz pomoć platna nesvakidašnjeg dezena ili oslikanog različitim motivima.

I za one koji se odluče da opremaju dom ne prateći 4 jedostavna saveta za uređenje apartmana, najlakše je odlučiti se za ovu varijantu. Platnene roletne možete da navlačite poput regularnih zavesa ili namotavate u rolnu.

U zavisnosti od gustine i teksture materijala za koji se opredelite, platnene roletne će propuštati različitu količinu svetlosti; takođe, svetle boje „odbijaju”, a tamne „privlače” toplotu, pa i to treba imati na umu pri odabiru.

Trakaste ili iz jednog komada – na vama je. Ipak, neznatno je lakše otvarati i zatvarati prozore kroz trakaste roletne, ali ako ih češće otvarate „na kant”, ni cele vam neće predstavljati problem.

PVC roletne

Znatno otpornije od drvenih i platnenih, PVC roletne mogu se postavljati i spolja i sa unutrašnje strane prozora i vrata. Najčešće su bele ili sive, mada ih možete prefarbati po svom izboru, kako bi se bolje slagale sa fasadom.

Spoljašnje roletne su teže i možete ih podesiti tako da uopšte ne propuštaju svetlo, ili da ga propuštaju kroz sitne proreze. Osim sunca, delimično štite i od naleta kiše i vetrova.

Venecijaneri se kače sa unutrašnje strane i vrlo su lagani. Dolaze u raznim bojama i dobri su za kancelarije, poslovni prostor, ali i stanove i apartmane.

Metalne roletne

Metalne roletne za prozore su najteže i najotpornije; ugradne roletne dolaze u uobičajenim bojama, poput bele, bež, sive ili braon, a neko se odlučuje i za crvene ili zelene.

Podešavaju se uz pomoć kurble, tabakere ili na dugme – uz pomoć malih električnih motora. Metalne roletne su dobar izbor za prizemlja i lokale, jer se mogu napraviti tako da se pri dnu zaključavaju i štite od provalnika.

Izbor između roletni ili zavesa uglavnom će zavisiti od vaših ličnih afiniteta i ukusa, jer je i jedne i druge potrebno redovno čistiti i održavati, a u finalnu računicu ulazi i način njihovog održavanja. Pročitajte i koji je najbolji izbor za vrstu prozora, pa uklopite i to ako se odlučite za roletne.