Top 10 saveta za kupovinu zavesa

Zavese su bitan detalj u svakom domu, jer one daju prostoru utisak ušuškanosti, toplote i prijatne atmosfere. Pri kupovini zavesa treba da vodimo računa o mnogim stvarima kako bi se zavese savršeno uklopile uz naš prostor i način života.

Zavesa na prozoru i cvet

Zavese, osim što daju lepu notu stanu, daju i određenu privatnost, u zavisnosti od toga koliko su providne. Nema ništa lepše od velikog prozora i balkonksih vrata koji omogućavaju veliku količinu svetlosti, što će mnogo doprineti izgledu vašeg stana.

Međutim, niko od nas ne voli da neko drugi može da vidi sve šta se dešava u našem stanu zahvljajući ogromnim staklima. Tu dolaze zavese, koje spašavaju naš privatni život, a naš dom čine lepšim.

Zavese su odličan izbor i za izdavanje apartmana, posebno onih koji se izdaju kao stan na dan, jer im daju lepši izgled, gosti su zadovoljni, i uvek se rado vraćaju kad znaju da su platili za nešto što vredi.

#1 Izaberite ono što vam je potrebno

Kako biste smanjili ogromnu mogućnost izbora, gde ne možete da napravite odluku u moru modernih dizajna koji nisu previše funkcionalni, otpišite sve zavese koje se ne slažu sa vašim potrebama.

Ukoliko želite privatnosti, tražite zavese koje ispunjavaju taj uslov. Ukoliko želite da vam soba bude potpuno zamračena, jer samo tako možete da spavate i ujutru, onda kupite deblje zavese.

Ukoliko želite da sunce prolazi kroz vaše zavese, izaberite tanje zavese. Deblje zavese su skuplje, ali imaju određene prednosti. One se vremenom neće oštetiti od sunca. Osim toga, one izgledaju mnogo luksuznije, što vašem prostoru daje luksuzniju notu.

Ukoliko vam je potreban miks zavesa, onda, prosto, napravite miks. Stavite tamne zavese sa strane da možete da ih sklonite, a u sredinu stavite prozirnije zavese koje će tu stajati tokom dana.

#2 Izaberite kvalitetan materijal

Materijal birajte na osnovu sobe i sobne atmosfere. Drugačije zavese ćete birati ako želite da opremite apartman za izdavanje, a drugačije za svoj stan.

Dnevna soba sa zavesama

Za prostorije u kojima želite da imate svečanu atmosferu koja odaje utisak luksuza, preporučuju se zavese od teške svile. Imajte na umu da je ove zavese moguće prati isključivo na hemijskom čišćenju, nikako u mašini.

Drugi izbor je mnogo češći, i uglavnom može da se pere i u mašini na ručnom pranju, a to je mešavina svile, pamuka i satena. Ukoliko želite da igrate na sigurno, pamučne zavese su pravi izbor za vas, jer one idu uz apsolutno svaku sobu, i svaku atmosferu, jer se stapaju sa prostorom.

#3 Izaberite pravu boju za vaš prostor

Prvo morate da odlučite da li želite da se vaše zavese stope sa prostorom, ili da iskaču iz njega, i privlače pažnju na sebe. Za manje prostore je dobro ukoliko se zavese stope sa prostorom, dok za velike preporučjemo jarke boje.

Ako želite zavese koje će se stopiti sa prostorom, onda tražite zavese koje su iste boje kao i zidovi, ali nekoliko nijansi tamnije, kako bi bile primetne, i kako bi davale prostoru lepotu. Blendiranje možete da uradite i tako što ćete izabrati najsuptilniju boju u prostoru, i prema njoj pronaći zavese.

Ovo je odličan izbor za zavese koje ćete staviti u apartman za izdavanje, jer nećete morati da trošite mnogo novca, a uneće veliku razliku.

Ovde pročitajte koje je to sobno cveće koje će dodatno ulepšati vaš prostor, nakon kupovine zavesa.

#4 Izaberite print koji će dati novu notu vašem domu

Za ovo postoji osnovno pravilo, a to je da ukoliko imate nameštaj koji već ima jake printove, onda se držite klasičnog izbora, i zavesa koje su jednobojne. Međutim, ukoliko je nameštaj jednostavan, čist, i jednobojan, onda razmislite o tome da nabavite zavese sa printom.

Printovi mogu biti veoma suptilni, kao što su tačkice, cveće svetlih nijansi, ili sitni detalji svetlo sive boje. Ukoliko želite da eksperimentišete, i ne plašite se ishoda, onda pokušajte sa velikim printovima, napraviće veliku razliku.

#5 Koja je prava dužina zavesa?

Zavese do poda su najbolji izbor, međutim, to nije uvek moguće ukoliko je na putu radijator, ili prozor koji ima duboko udubljenje. Ipak, kada uzimate zavese do poda, sitnice mogu mnogo značiti, pošto je tanka linija između savršene dužine i prekratke zavese.

Macka i zavesa

Nemojte da zaboravite da kada uzimate mere za zavese ne merite prozor, već od onog mesta gde ste planirali da stavite garnišnu. Takođe, ukoliko želite da zavese budu kratke, onda je najbolje da budu do dna prozora, gde će dodirivati ram od prozora.

Drugi izbor može da bude dužina zavese koja će dodirivati radijator.

Što se tiče dugih zavesa do poda, postoje dva izbora, ili su to zavese koje dodiruju pod, ili su samo centimetar iznad poda.

Prvi izbor je mnogo učestaliji, jer se zavese tako ne habaju pomeranjem. Međutim, trenutno su najpopularnije zavese koje se blago vuku po podu. One prostoru daju luksuznost, i pravi su izbor za vas ukoliko želite da učinite vaš prostor ekskluzivnijim.

#6 Koliko zavese treba da budu široke?

Širina zavese treba da bude duplo veća nego širina prozora, kako bi zavese lepo izgledale kada su skroz navučene. Važno je da zavesa ne bude ravna kada se navuče, već da ima neravan oblik koji prostoru daje ušuškanu atmosferu.

#7 Kakvu garnišnu da izaberete?

Garnišna je veoma važna kada je kupovina zavese u pitanju, jer ona daje opušteni ili svečani ton zavesi. Važna je i boja garnišne, i njen izgled, i sve što ona sa sobom nosi. Garnišna takođe dosta odlučuje da li će zavesa imati ženstven ton, ili će to biti negovanje jednostavnosti.

Prvi izbor je jednostavna garnišna, koja ima ravnu šipku sa krugovima na koje se kači zavesa. Ovo je jednostavan izbor, jer se uz pomoć njega zavese jednostavno pomeraju, i nema niakvih komplikacija.

Drugi izbor je zaobljena garnišna, pomoću koje možete zavese staviti i sa strane, i tako potpuno blokirati ulazak svetlosti.

Najjeftinija varijanta je da zavese kačite direktno u okvir od prozora, u koji će te instalirati garnišnu sa plastičnim dodacima, na koje se kači zavesa.

Zavese se mogu kačiti i direktno na garnišnu, jer uglavnom sada sve zavese imaju napravljen poseban deo, ukoliko nemate garnišnu sa alkama, ili nekom drugom vrstom kačenja.

#8 Da li su vam potrebne trake za vezivanje?

Trake za vezivanje zavesama daju još raskošniji izgled, jer su često zlatne boje, ili od debelog kanapa. Njihova prednost je što ih možete koristiti kada želite da u vaš stan uđe više svetla. Jednostavno vežite zavese sa strane, i veća količina svetlosti će ući u vašu prostoriju, a uveče samo odvežite, i imate svoju privatnost.

Zavese možete vezati na još jedan način – na sredini prozora spojite dve zavese i vežite ih trakicama. Trakice mogu biti od jednostavnih materijala, a mogu biti i od veoma fensi kanapa.

#9 Gde da kupite zavese?

Možete ih kupiti online, možete ih kupiti u velikim industrijskim lancima, poput Ikee, a možete ih kupiti u malim radnjama, uskospecijalizovanim za zavese. Najkvalitetnije zavese ćete naći u uskospecijalizovanim radnjama za zavese, ali i cena će im biti veća, jer su oni mali preduzetnici, sa manjim obimom posla.

Spavaca soba sa okacenim zavesama

Ukoliko želite jednostavne zavese, najbolje je da ih kupite u velikim robnm kućama, jer su im cene pristupačne, a obavljaju svoj posao.

# 10 Šta ako je zavesa preduga?

Velike robne kuće često prodaju samo jednu dužinu zavese, pa vama ostavljaju na volju da izaberete da li hoćete ili ne. Često je dužina zavese tri metra, ako je kupujete gotovu. U Ikeii možete kupovati i materijal za zavese na metar, ali onda se morate pozabaviti posebno garnišnom i kačenjem.

Ako kupite gotovu zavesu, koja već ima svoj deo za kačenje na garnišnu, savetujemo vam da vašu zavesu prosto odneste kod krojača, i skratite je željenu dužinu.

Ukoliko sada potpuno sređujete stan ili apartman, ovo su četiri jednostavna sveta koja će vam pomoći kako da stan dovedete do savršenstva