Boje koje će učiniti prostor većim

Boja je toliko važan aspekt kada je u pitanju uređenje prostora, jer ima gotovo mađioničarsku sposobnost da stvori iluziju. Prava kombinacija boja može da učini mali prostor velikim, svežim i opuštenim.

Uparivanjem istaknutih nijansi sa bojama u kontrastu, možete lako učitni da mala soba izgleda prostrano. Pogledajte koje kombinacije boja čine prostor većim i privlačnijim za posetioce.

boje koje ce uciniti prostor vecim

Boje stvaraju različita raspoloženja i percepcije

Različite boje, pa i nijanse iste boje imaju različite efekte.

Generalno, svetlije i hladne boje izgledaju kao da odstupaju, deluju dalje nego što jesu. Tamnije i toplije boje primiču, deluje kao da nam se približavaju. Možemo iskoristiti ovo da učinimo prostor većim ili manjim; promenimo oblik prostorije; naglasimo ključne detalje iil sakrijemo ono što želimo.

Da biste učinili da prostorija izgleda veća nego što jeste, uradite sledeće.

Koristite iste boje pri krečenju

Svetle boje omogućavaju vašem oku da bez prestanka prelazi pogledom po prostoru, što prouzrokuje da prostor izgleda veće. Kada koristite različite boje, pogled zastaje kod linije koja razdvaja boje. U tom trenutku su ivice, a i sama veličina sobe, jasno vidljive.

Sa različitim bojama se vide razlike. Kada krečite istim bojama, nema granica i prostor deluje kao da se nastavlja.

#1 Bela sa detaljima

Bela boja uvek ostavlja utisak velike prostorije. Bela je idealna pozadina zato što pruža najviše mogućnosti za kombinovanje. Ide uz sve i ništa se ne sukobljava  sa njom. Međutim, možda vam se ne sviđa ideja potpuno bele sobe, i to je razumljivo, jer može činiti da prostorija izgleda mlako.

Možete oplemeniti belu prostoriju tako što ćete samo jedan zid naglasiti, bez da ostatak prostorije izgleda kao da se sužava. Naglasite zid horizontalnim trakama crne i bele boje, ili čak ceo zid ofarbajte u tamnu crvenu, kobaltnu plavu ili smaragdno zelenu.

#2 Morske nijanse

Da li više volite neutralniju sobu, koja i dalje odiše bojom? Svetle nijanse plave i zelene mogu da naprave smirujuću atmosferu koja istovremeno povećava i osvetljava prostor.

morske nijanse za vasu sobu

Svetlo zelena je naročito dobra, jer se slaže sa mnogim drugim nijansama, kao što su roza, plava, bela ili žuta. Možete izabrati zavese ove boje.

Plava je isto toliko svestrana, naročito sa belim ili svetlim tepisima. Koristite bele nijanse u plavoj sobi da dobijete starinski izgled koji automatski proširuje prostor. Neka prozori budu beli za još više prostora.

#3 Citrusni tonovi

Žuta je odlična boja za male prostorije. Međutim, nemojte koristiti previše svetlu ili tamnu boju. Blaga nijansa boje limuna ili meka banana će se najbolje uklopiti.

Još bolje ako je iskombinujete sa tamnijim kontrastom. Zapamtite vertikalne pruge čine da objekti izgledaju veće. Pruge će učiniti da uska prostorija izgleda veće. Uz žutu boju, izaberite citrusnu temu, tako što ćete dodati šerbet narandžastu ili svetlu limetu.

#4 Lepe pastelne

Ženstvenije, pastelne nijanse osvetljavalju bilo koji prostor, dok ga istovremeno čine većim. Blaga roze, breskva, lila ili lavanda su posebno lep izbor. Ove simpatične boje se mogu pokazati kao previše ukoliko se koriste isključivo same.

pastelne boje za vasu sobu

Začinite izgled sa bež ili krem detaljima. Ofarbajte vrata i okvire prozora u svetle i blage neutralne boje. Koristite jastuke i odaberite pravi tepih da povežete sve u jednu celinu.

To što je prostorija mala ne mora da znači da treba da se osećate skučeno u njoj. Veliki izvor prirodnog svetla i mnoštvo ogledala mogu da stvore iluziju prostranosti.

#5 Tamne boje u malom prostoru?

Tamne boje se mogu uspešno koristiti u malom prostoru ako svedete paletu boja. Trpezarije se obično kreče u tamnije boje, bez obzira na veličinu prostorije. Tamni zidovi pružaju zapanjujuću pozadinu za ukrašavanje umetničkim delima, naročito sa ramovima bele ili metalik boje.

Utvrdite koji je vaš cilj kada želite da preuredite svoj dom koristeći boju. Uzmite u obzir koliko prozora propuštaju prirodnu svetlost i istaknite najbolje karakteristike svog doma koristeći ove savete.

Zapitajte se da li stvarno želite da uveličate prostoriju ili želite samo da napravite predivnu sobu. Ukoliko soba nije abnormalno mala ili bez prozora, imate mnogo veću slobodu u izboru boja nego što biste pomislili.

Pogledajte još: Kako se rešiti insekata u stanu