Koji je najbolji izbor za vrstu prozora?

Kada dođe vreme za zamenu prozora, potrebno je odlučiti se za tip prozora koji će se koristiti. Da li se odlučiti za klasiku, plastiku ili estetiku. Drvo, pvc ili aluminijum – pogledajte koji je najbolji izbor za vrstu prozora.

Kod izbora prozora nije bitan samo tip prozora, veliku važnost treba posvetiti i izboru stakla. Dvostruko ostakljenje je definitivno skuplje, ali su koristi koje pruža učinile ovu praksu vrednom cene.

Dobar izbor prozora može da poveća vrednost vaše nekretnine i privuče više mušterija. Za okvir samog prozora možete birati neki od sledećih materijala.

Drveni prozori

Okvir drvenih prozora je popularan izbor kada je želja vlasnika da se ulaže u spoljašnju pojavu svog doma. Mnogima su drveni prozori estetski privlačniji od plastičnih, a budući da je svaki komad drveta specifičan, drveni prozori su po prirodi potpuno jedinstveni.

izbor prozora drveni prozor

Drvo ima odlične izolacione karakteristike, pa je zato dobar izbor kada je u pitanju ušteda novca na troškovima grejanja i hlađenja doma.

Prednost drveta u odnosu na aluminijum i plastiku je što ga možete znatno modifikovati po želji. Možete ga oplemeniti različitim završnim oblogama, a svaka od njih može imati veliki uticaj na završni izgled. Sloj voska će se sjediniti sa površinom drveta, čime će štititi prozor od negativnih uticaja vlage, istovremeno ističući kvalitet drveta.

Drveni prozori vam takođe pružaju mogućnost eksperimentistanja sa bojom. Izbor boja kod PVC i alu prozora je veoma ograničen, a drveni prozor možete ofarbati u široki spektar boja i uklopiti ga sa ostatkom enterijera.

Mana drvenih prozora je što zahtevaju veće i češće održavanje tokom svog životnog veka, a i obično su skuplji.

PVC prozori

Poli-vinil-hlorid je jeftina vrsta plastike koja se koristi u izradi okvira prozora, dok se u unutrašnjosti okvira obično koristi metal.

PVC prozori nude zadovoljavajuću izolaciju od spoljašnih uslova i veoma su zahvalni kada je u pitanju održavanje. PVC zahteva minimalno održavanje, jer se pravi od materijala koji nije podložan truljenju ili napadu insekata.

PVC prozori su najjeftinija opcija kada je okvir prozora u pitanju, ali sve ima svoju cenu.

izbor prozora pvc prozor

Nedostaci PVC prozora su deblji ramovi, koji utiču na izgled prostorije. Ograničavajuć izbor boja je takođe problem, tj. u 90% slučajeva su bele boje. PVC prozori su pravi izbor za ljude koji nisu opterećeni estetskim izgledom, već traže dobre performanse po zadovoljavajućoj ceni.  

Bez premca, PVC prozori vladaju tržištem. Međutim, razboriti kupci se pre odlučuju za aluminijumske prozore. Ako PVC ima prednost u odnosu na aluminijum, to je cena.

Troškovi izrade PVC prozora su niži, ali pored strukturalnih razlika, PVC prozori izgledaju teže i izazivaju osećaj skučenosti. Mogu da učine da enterijer izgleda teže.

Aluminijumski prozori

Aluminijum je strukturalno najjači materijal koji se koristi u izradi okvira prozora. Njegova snaga omogućava izradu tankih okvira, što pruža osećaj veće površine prostora.

izbor prozora aluminijumski prozor

Izdrljživost je takođe svetla strana aluminijumskih prozora. Nakon što se nanese zaštitni sloj, nećete morati da brinete o rđi ili promeni boje. Takođe, nećete morati da lakirate alu prozore istim tempom koliko i drvene.

Problem sa aluminijumom je dobra provodljivost temperature, što je loše. Aluminijum se može lako ohladiti ili zagrejati, ako ste se nekad uhvatili za hladan metal zimi, znate o čemu pričamo.

Zbog toga, moderni okviri alumunijumskih prozora sadrže izolacioni materijal, koji poboljašava termičku otpornost aluminijumskih okvira.

Najveća prednost aluminijumskih prozora je estetska privlačnost. Aluminijumski okviri su lagani, čvrsti i trajni, ali neobično tanki i elegantni. Aluminijum dominira kao izbor za nove prestižne građevine, kako poslovne, tako stambene.

Aluminijumski prozori nisu kao što su nekada bili. Moderni ramovi su jaki i pružaju više opcija i mogućnosti od bilo kog drugog rama.

Na kraju, ne postoji jedan ultimativni izbor za svaku situaciju. Vaš izbor prozora će zavisiti od arhitektonskih mogućnosti, budžeta i individualnih preferencija.

Pročitajte još: 4 jednostavna saveta za uređenje apartmana