Kako da okrečite apartman kao profesionalac

Krečenje stana je nešto na čemu uvek želimo da uštedimo, jer to izgleda kao nešto što možemo lako da obavimo, bez mnogo muke. Međutim, ukoliko se najpre ne upoznamo sa tehnikama krečenja može se desiti da potpuno uništimo sobu, pa će profesionalac svoj rad morati da naplati još skuplje nego što je prvobitno bilo u planu.

valjci za krečenje

Krečenje je veoma važno, ne samo zbog izgleda prostorije, već i zbog čišćenja i ubijanja bakterija koje se godinama talože. Krečenjem ćete postići da vaš apartman za izdavanje bude mnogo popularniji kod potencijalnih kupaca i donosi vam više novca.

Pročitajte savete kako da okrečite stan kao pravi profesionalac, jer su ovo sitnice koje mnogo znače, a neće vam biti potrebno puno vremena da se izveštite.

#1 Sačekajte lepo vreme

Nemojte da krečite stan tokom zime, ili dok je napolju vlažno vreme. Prosto, boji treba neko vreme da se osuši, prozori moraju da vam budu širom otvoreni, a ako je hladno nećete moći da sušite boju i ona će non stop vlažiti.

Još jedna loša strana krečenja po vlažnom i hladnom vremenu je da nećete moći da spavate i obitavate u tom stanu neko vreme zbog sporog sušenja kreča.

Ukoliko imate buđ u stanu, pre krečenja saznajte kako da se rešite buđi i vlage na najlakši način.

#2 Temeljno pregledajte zidove i pripremite ih za krečenje

Detaljno pregledajte da li u zidovima ima nekih pukotina, ili površina koje se ljušte. One moraju da budu sanirane pre krečenja, međutim, ne zahtevaju nikakvu dubinsku sanaciju, već samo površinsko uglačavanje.

Nova boja koju stavljate na zid će opustiti staru boju, pa ukoliko se zidovi već ljušte, nećete moći da ih zalepite samo krečenjem jedne preko druge, već ćete time postići suprotan efekat – i nova boja će se oljuštiti.

Tako ćete samo baciti svoje vreme i novac, a kako se to ne bi desilo nakvasite malo krpu i pređite preko zidova. Tako će sve što vam nije potrebno otpasti, a nova farba će moći lepo da prione uz zid, jer će on biti očišćen od prašine i lepljiv od vode.

#3 Kupite kvalitetne četke, valjak i trake za ivice

četka za krečenje

Ukoliko ste već odabrali savršenu boju koja će zaseniti sve posetioce vašeg doma, onda morate i da izaberete kvalitetan pribor za krečenje, kako ne biste uništili tu boju.

Dobre četke i dobar valjak su pola posla, jer odlično prekirvaju zidove i ne ostavljaju rupe. Sa dobrim valjkom nema potrebe da gubite vreme na stavljanje drugog ili trećeg sloja, jer će on iz prvog puta odraditi posao.

Kvalitetna traka je, takođe, veoma važna, jer uz pomoć nje ćete lepo okrečiti ivice, a kada je budete skidali ona neće vući deo stare farbe za sobom i praviti rupe.

#4 Zaštite sve što ne želite da okrečite

Potrebno ja da potpuno zaštite prostoriju i predmete u toj prostoriji, kako farba ne bi padala na njih. Ono što možete da iznesete iz sobe iznesite. Ukoliko je ormar preveliki da  biste ga izneli, pomerite ga od zida i prekrijte ga najlonom.

Savetuje se iznošenje kreveta i svih ostalih većih komada nameštaja, međutim, ukoliko niste u mogućnosti da taj nameštaj negde pomerite, stavite ga u centar prostorije i zaštite ga najlonom.

Važno je da zaštitite i parket, jer se farba sa njega neće lako skinuti. Možete staviti novine, ili trake u široj površini, a možete staviti i njalon.

#5 Koristite prajmer

Kombinacija boje i prajmera je odlično rešenje ukoliko redovno krečite i vaš zid je očuvan i ravan. Međutim, ukoliko je prošlo više od osam godina od poslednjeg krečenja, zid sigurno ima neravne površine, pa vam savetujemo da prajmer koristite odvojeno.

Prajmerom ćete uglačati površinu, ukloniti sve nepravilnosti i potpuno pripremiti zid za vašu savršnu boju.

#6 Odredite pravu količinu farbe koja vam je potrebna

merdevine za krečenje

Konsultujte se sa profesionalcima u farbari,  odredite tačnu količinu farbe koja vam je potrebna, kako biste mogli da je kupite odjednom. Na ovaj način neće doći do nestanka farbe i ponovnog mešanja, kojim ćete dobiti neku drugu nijansu od one kojom ste već okrečili.

#7 Koristite valjak što više možete

Ako ste ispoštovali savet i kupili dobar valjak, rekli smo vam da je to već pola posla. Nismo vas slagali, nema potrebe da pritiskate jako, važno je samo da koristite nastavke za valjak i redom bojite vaš zid. On će se pobrinuti da boja lepo prione, pa nećete morati dva puta da prelazite.

#8 Krečite odozgo na dole

Prvo četkom nanesite farbu oko uglova i oko trake za krečenje. Nakon toga, uzmite valjak i obavezno ga koristite u smeru odozgo ka dole, kako ne biste imali kapljice. Kada farba krene da se suši, ostavite je da se suši, nemojte ponovo da krečite preko nje, jer će to ostaviti mrlje.

Nakon krečenja, pročitajte kako da uredite vaš apartman na četiri jednostavna načina.

Pročitajte još: Kako da mali stan ostavlja utisak velikog