10 najčešćih problema u kupatilu i kako ih rešiti

Uredili ste prostor, upotrebili pravu kombinaciju boja, izabrali prave zavese, tepih i nameštaj. Vaš apartman na slikama izgleda perfektno. Međutim, problemi u kupatili nisu uvek vidljivi, a neispravno kupatillo može uticati na doživljaj korisnika vašeg apartmana i stvoriti vam dodatne troškove.

cisto kupatilo apartman

Kupatilo je mali prostor, ali može da izazove velike glavobolje. Zapušeni odvodi i česme koje cure su sitnice koje nam remete svakodnevni mir, ali to nisu svi problemi koji vas mogu snaći. Ovo su najčešći problemi u kupatilu na koje treba obratiti pažnju.

1. Loša ventilacija

Sistem za ventilaciju je zadužen za smanjivanje vlage u vazduhu i sprečavanje kondenzacije. Ako se para nakon tuširanja zadržava u kupatilo duže nego što bi trebalo, morate da pogledate svoju ventilaciju.

Oštećen ventilator bi trebalo zameniti, a za nepravilno instaliranu ventilaciju se obratite profesionalcima. Srećom, popravke ventilacije nisu skupe.

Ako vidite kapljice vode na zidovima, prozorima ili fleke od vlage, to je znak da se u vazduhu zadržava previše vlažnosti i da ventilacija ne radi kako treba.

losa ventilacija

2. Buđ

Šta se dešava kada nema dobre ventilacije u kupatilu? Buđ.

Ne bi trebalo da na plesan i buđ svhatite olako, jer mogu da utiču veoma loše na respiratorni sistem i izazovu alergije.

Glavni uzročnik buđi je loša ventilacija, i obezbeđenje dobre ventilacije je jedino dugoročno rešenje. Pogledajte kako da uklonite buđ.

3. Curenje baterije ili glave tuša

Možda vam curenje slavine kade ili tuša ne predstavlja veliki problem, ali će vam sigurno zasmetati povećani računi za vodu. Ne samo to, višak vlage koji se stvorio zbog dodatne vode može izazvati buđ.

Popravka ne bi trebalo da bude teška, a najčešće je reč o dotrajaloj gumici.

visak vlage u kupatilu

4. Curenje slavine

Situacija je ista kao kod curenje baterije. Kap po kap, vaš račun za vodu će biti sve veći. U dugom roku vam je jeftinije da zamenite slavinu, nego da plaćate veće račune i rizikujete pojavu buđi.

curenje slavine

5. Spori odvodi

Najčešće, problem sa odvodom potiče od zaglavljene kose i prljavštine. Spori odvodi se mogu rešiti tako što ćete ih politi vrelom vodom ili sredstvima za otpušavanje odvoda.

Možda ćete morati da upotrebite i sajlu za odvode. Ako vam to ne reši problem, najbolje je da pozovete profesionalce.

6. Zapušeni odvodi

Šta se desi kada predugo ignorišete spore odvode? Cevi se potpuno zapuše i voda ne može uopšte da otiče.

Operaciju otpušivanja odvoda započnite sa otpušivačem, a kada uspete da ostvarite blagi protok, primenite ista rešenja kao i kod sporih odvoda.

7. Slab pritisak tuša

Kada je u pitanju slab pritisak glave tuša, problem je najverovatnije zbog nagomilanog kamenca. Ovaj problem možete rešiti pomoću nekog sredstva za uklanjanje kamenca, ili zamene glave tuša.

Ako je pritisak vode generalno slab, pokušajte da otpustite ventil. Ako to ne dovede do poboljšavanja, obratite se vodoinstalateru.

slab pritisak tusa

8. Curenje vodokotlića

Ovo je problem koji mnogi ljudi ni ne znaju da imaju. Vodokotlić koji curi može znatno povećati protok vode i sam račun.

Međutim, uzrok curenja vodokotlića može biti veoma banalan, kao što je zaglavljena ručka za puštanje vode.

Proverite da li vam vodokotlić curi tako što ćete sipati malo boje za hranu u sam vodokotlić. Akok vidite kapljice obojene vode, imate problem.

9. Zapušena WC šolja

WC šolja se najčešće zapuši usled previše toalet papira ili kada plastični osveživač upadne i napravi problem.

Ako ne možete da rešite problem otpušivačem ili sajlom, moraćete da odšrafite WC šolju. Ovo nije tako složeno kao što deluje, i uz malo istraživanja i alata, verovatno ćete sami moći da rešite problem.

10. Neprijatan miris

Neprijatan miris u kupatilu može biti prouzrokovan iz više razloga, zapušenja, buđ ili ustajala voda. Ako redovno provetravate kupatilo i rešite ove probleme, a neprijatan miris je i dalje prisutan, moguće je da imate problem sa kanalizacijom / septičkom jamom.

Mnogi od ovih problema su sitnice koje nas više nerviraju, nego što izazivaju uočljiv problem. Međutim, većinu je jednostavno rešiti, a njihovo ignorisanje vas može unazaditi na duži rok.

Pogledajte još: Kako se rešiti insekata u stanu