Buđ i vlaga u stanu: kako se rešiti ovih upornih napasti?

Od brojnih problema koje možete imati u svom stanu, neki od najdosadnijih i najružnijih jeste pojava tamnih fleka od buđi. Pročitajte šta morate preduzeti kako biste se rešili vlage i buđi i sačuvali svoje čiste zidove.Zid buđ boje

Crne i zelene mrlje po zidovima nisu tek obične fleke – to je znak da je u vašem domu više vlage nego što bi smelo da bude, a prvi na udaru su vaši zidovi. Pojava buđi na zidovima je dosadan i ozbiljan, ali rešiv problem koji se može sanirati na više načina. Ako želite da vaši apartmani privlače što više ljudi, buđ je nešto što apsolutno morate da iskorenite.

U zavisnosti od toga koliko je problem ozbiljan, buđ možete ukloniti prirodnim i tzv „kućnim” sredstvima, hemikalijama, farbama, a nekad ćete morati da organizujete i građevinske radove.

Kako da znam da je vazduh suviše vlažan?

Pre nego što se buđ uopšte pojavi, i sami možete da primetite da li je vaš dom podložan izbijanju gljivica po zidovima:

 • izolacija je loša ili dotrajala, a na nekim mestima je i popustila;
 • krov je oštećen;
 • vodovodne cevi su stare, pucaju.

Ukoliko je došlo do ovih oštećenja, vrlo lako može da se desi da se kod vas ove zime pojavi vlaga u stanu. Zbog naglih promena temperature (hladno spolja, toplo iznutra) na prozorima i u ćoškovima plafona videćete kondenzaciju – ako su zidovi u toplim prostorijama vlažni, stvara se idealna podloga za buđ!

Pojavu buđi možete zaustaviti na vreme – važno je da vlaga u vašem stanu ne prelazi 60 procenata, da redovno vetrite, i ne odlažete eventualne popravke.

Koje sobe prve nastradaju?

Vlaga se može javiti u svakoj prostoriji: tamo gde kuvate, peglate, zalivate biljke, sušite veš… Ipak, stvaranje suviše vlage možete pre svega očekivati u kupatilima, kuhinjama i potkrovljima – te prostorije često nemaju prozore, a u potkrovlja se retko zalazi i slabo se održavaju.

Ne treba da se začudite ni ako vidite buđ u dnevnoj ili spavaćoj sobi: samo disanjem se stvara dovoljno vlage ako se prostorija ne vetri!

Kako očistiti buđ sa zidova?

Ako ste već primetili nekoliko tamnih mrljica po ćoškovima, vreme je da reagujete. U vašem domu se već nalaze neka sredstva pomoću kojih moćete da uklonite buđ:

 • Sirće – ova jaka kiselina nije otrovna a miris brzo ispari; nerazblaženo sirće naprskajte na „zagađena” mesta i kasnije ih očistite;
 • Soda bikarbona – još jedno neotrovno sredstvo za skidanje buđi: napravite pastu od približnih količina sode bikarbone i sirćeta, nanesite na delove zida koje je zahvatila plesan, a kasnije sastružite;
 • Stoprocentni alkohol / 5% rastvor hidrogena – kao i sirće, naprskajte plesnive površine i mehanički uklonite buđ;
 • Agresivnija borba – ukoliko je buđ upornija ili je više ima, bolje ćete je ukloniti jakim, specijalizovanim sredstvima koja se mogu naći u supermarketima ili bolje opremljenim farbarama; vodite računa pri radu sa njima jer su veoma otrovna! Zaštitite disajne puteve i ruke i napravite promaju tokom rada.

Nekada samo ovo neće biti dovoljno – ako je površina na kojoj se pojavila buđ porozna, poput drveta, zida ili silikonskih spojeva na kadi, čestice su se uvukle dublje i plesnive fleke će se iznova pojavljivati.

U tom slučaju, najbolje bi bilo da mehanički uklonite sve delove koji bi mogli biti zagađeni, temeljno očistite površinu jakim sredstvom, i nanesete nove slojeve farbe ili silikona sa antifungicidnim dejstvom.

Kako sprečiti (ponovnu) pojavu buđi?

Ukoliko ste rešili ovaj problem i ne želite da se pojavi ponovo (ili uopšte!), trebalo bi da učinite sledeće:

 1. Redovno vetrite vaš dom;
 2. Ne odlažite popravke i obnovu izolacije;
 3. Nabavite aspiratore i apsorbere vlage: pored vlage, ukloniće i neprijatne mirise;
 4. Redovno brišite vodu sa kuhinjskih i kupatilskih elemenata;
 5. Sušite veš napolju ili u mašini za sušenje, ili bar otvorite prozor u prostoriji gde se suši.

Vlaga u stanu i buđ na zidovima nisu smak sveta – uz blagovremenu i temeljnu reakciju, više nikad ih ne morate videti!

Pročitajte još: Sobno cveće koje će osvežiti vaš stan