Zašto bi trebalo da posetite Zemun

Zemun je beogradsko naselje koje se nalazi na desnoj obali Dunava, nedaleko od ušća Save u jugoistočnom delu Srema. U sastavu srpske prestonice nalazi se od 1934. godine, a oduvek je teritorijalno, politički, kulturno, ekonomski i saobraćajno bio vezan za Beograd. Istorija Zemuna duga je više od 7.000 godina, a sam grad je jedno veliko šetalište sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima koji se savršeno uklapaju u urbane sredine i zajedno čine autentični duh Zemuna.

Značajno je središte drumskog, rečnog i vazdušnog saobraćaja. Zemun je, kao deo Beograda, veliki kulturno-prosvetni centar. Danas se teritorijalno širi prema zapadu i jugozapadu, gde se spojio sa Novim Beogradom.

Zemunski kej

Šta obavezno videti kada ste u Zemunu?

Zemun je bio i ostao centar umetničkog i boemskog života, grad u kojem možete i dan danas videti upečatljive krivudave uličice popločane kaldrmom, brojne trgovačke i zanatske radnje, ali i autentični Zemun restorani, kao i brojne druge znamenitosti Zemuna i atrakcije po kojima je ovaj grad prepoznatljiv.

Ovaj deo Beograda valjalo bi posetiti pre svega zbog jedinstvenog doživljaja koji pruža, ali i brojnim znamenitostima koje bi trebalo videti. Zemun je poznat po jednoj od najstarijih tvrđava na ovim prostorima – Gardoš, Velikom ratnom ostrvu, oazi zelenila i rezervatu ptica, keju i mnogim drugim karakterističnim lokacijama.

Tvrđava Gardoš Zemun – simbol ovog dela grada

Tvrđava Gardoš je najstariji objekat koji postoji u Zemunu, a prvi put se pominje još u 9. veku. Današnji ostaci ove tvrđave prvenstveno se vezuju za 15. vek. U središtu ove tvrđave nalazi se četvorougaona citadela – kula, koja je podignuta krajem 19. veka. Poznata je kao Kula “Sibinjanin Janka”.

Tvrđava Gardoš Zemun ima dimenzija 30 x 32 metra, pravougaone osnove, a u prošlosti je imala kružne kule prečnika 10 metara u uglovima. Bedemi ovog utvrđenja zidani su u kombinaciji kamena i cigle. Zanimljivo je da je na mestu gde se nalazi tvrđava pronađena značajna količina arheološkog materijala iz bronzanog doba, koji svedoče da je Gardoš bio naseljen i u praistoriji.

Tvrđava Gardoš

Veliko ratno ostrvo kao oaza mira i prirode

Jedna od retkih očuvanih oaza netaknute prirode jeste Veliko ratno ostrvo – svojevrsna lokacija izuzetnih prirodnih odlika. Nalazi se na ušću Save u Dunav, a iako se ne zna sa sigunošću kada se formiralo, prvi put je zabeleženo postojanje ovog ostrva u 16. veku. Prvi zabeleženi naziv ovog ostrva jeste Dunavsko ostrvo. Sadašnje ime “Veliko ratno ostrvo” dobilo je 1717. godine i od tada se taj naziv pojavljuje na svim kartama, planovima i postaje važna raskrsnica trgovačkih puteva.

Na ovom ostrvu živi veliki broj zaštićenih vrsta ptica, kao i brojna populacija glodara, lisica, ježeva… Ono što je turistima, ali i stanovnicima Zemuna najprimamljivije na ovom ostrvu jeste čuvena plaža Lido. Ova peskovita plaža omiljena je tokom letnjeg perioda svim lokalcima, ali na nju rado svraćaju i brojni turisti koji se nađu u Zemunu.

Zemunski kej omiljeno šetalište

Radi odbrane od visokih vodostaja reke i poplava koje su u tom periodu bile česte, krajem 19. veka izgrađena je tzv. obaloutvrda, koja je kasnije postala omiljeno šetalište Zemunaca.

Danas je Zemunski kej popularno mesto gde se ljudi okupljaju kako bi u miru prošetali pored reke, družili se, a pored uređenih pešačkih staza, tu su i staze za bicikliste. Zemunski kej je preplavljen kafićima i restoranima u kojima možete predahnuti nakon šetnje. Pored toga, ovaj kej je i glavno područje za brojne plovne objekte, kao i pristanište za rečne kruzere.

Pored ovih značajnih lokaliteta i znamenitosti Zemuna, u ovom gradu postoji i veliki broj prepoznatljivih objekata od arhitektonskog i kulturno-istorijskog značaja, među kojima su Kuća sa sunčanim satom, Kuća porodice Karamata, Ičkova kuća, Spirtina kuća, Kuća Dimitrija Davidovića, Zdanje opštine Zemun, Opera i Teatar “Madlenijanum”.

Gradski park – mesto za okupljanje Zemunaca

Zemunski Gradski park (Zemun park) nalazi se na obodu starog jezgra grada, a na mestu današnjeg parka nekada se nalazio karantin u kojem su bili smešteni putnici doputovali sa druge strane Save, u tadašnju Austro-Ugarsku. Kada je u pitanju Zemun donji grad ovo je najpoznatija lokacija, koja okuplja veliki broj ljudi.

Preuređivanje ovog prostora i pravljenje parka završeno je 1886. godine, a danas ovaj park zauzima površinu veću od 15 hektara. Inače, ovo je bila prva uređena zelena površina i mesto za osveženje i odmor stanovnika Zemuna. U okviru parka nalaze se obrazovne institucije, verski objekti, pa je ovaj park itekako popularan i atraktivan za boravak mnogim lokalcima, ali i stranim turistima.

Važne informacije za sve turiste – smeštaj, restorani…

Pored značajnih lokaliteta i građevina koje bi trebalo obići u Zemunu, ovaj deo grada nudi i mogućnost da se dobro provedete ali i da odsednete u kvalitetnim smeštajnim objektima. Zemun je poznat kao gastronomska prestonica Beograda, s obzirom da se u ovom delu grada nalazi veliki broj tradicionalnih i modernih restorana, ali i noćnih klubova, pa je provod zagarantovan.

Kada su u pitanju apartmani Zemun je mesto gde lako možete pronaći smeštajni objekat za sebe, bilo da vam je potreban stan na dan ili na duži vremenski period. Zemun je vrlo pogodan za odsedanje svih onih turista koji posećuju Beograd, a kojima je cilj da budu smešteni daleko od gradske vreve i gužve.

Šetnja Zemunom je zapravo šetnja kroz istoriju jednog grada, to je priča o kaldrmi, keju, alasima, mirisu starog i novog, spoju nespojivog. To je priča o posebnom. Zemun je na turističkoj mapi Evrope i sveta sa svojim kulturnim, sportskim, gastronomskim, nautičkim i manifestacionim turizmom, među vodećim destinacijama ovog tipa.