TOP 5 destinacija na Novom Beogradu koje morate posetiti

Novi Beograd je poseban deo Beograda. On ima jedinstveni karakter, dušu, pa čak i stanovništvo. Mnogi od njih kažu da za njih u srcu prvo ide Novi Beograd, pa tek onda Beograd. I to je potpuno legitimno, jer ovde je način života malo drugačiji nego u ostalim delovima grada.

brankov most beograd

Pročitajte šta je ono što možete videti na Novom Beogradu, i kako najbolje da se upoznate sa njegovim karakterom i istorijom.

Pre svega, Novi Beograd je sagrađen u potpuno drugačijem stilu. Ovde postoje blokovi, i Novobeograđani se veoma ponose njima. Blokovi su nešto što ne postoji u nekom drugom kraju, a ovi blokovi izražavaju jedinstvo određene zajednice. Tako, postoji blok 70, poznat po ogromnoj kineskoj robnoj kući, kao i mnogobrojnim kineskim stanovništvom.

Svaki blok je kraj, a u kraju je društvo, ekipa, prijatelji, komšije. Oni se drže zajedno, i brinu jedni o drugima. Oni nisu stranci u zgradi, već su uvek tu ako se nešto dogodi.

#1 Muzej savremene umetnosti

Prošle godine  u oktobru konačno je ponovo otvoren Muzej savremene umetnosti, nakon 10 godina. Svečano otvaranje u znak izvinjenja za dug period neaktivnosti je trajalo veoma dugo, čak 7 noći i 7 dana.

Posetilaca je bilo mnogo, stvoreni su čak i veliki redovi, što je samo pokazatelj koliko su ljudi zainteresovani za ovu znamenitost Novog Beograda. Izgradnja muzeja trajala je  5 godina, a svečano otvaranje je bilo, takođe, 20. okotobra, samo 1965. godine.

U muzeju je sada predstavljeno više od 300 radova, koji su karakteristično obeležili period od početka 20. veka do danas. Ukoliko ste ljubitelj savremene umetnosti, ili ste samo znatiželjni da vidite kako ona izgleda, ovaj muzej je savršeno mesto za vas.

#2 Staro sajmište

Staro sajmište nosi tešku i bolnu istoriju. 1937. godine na ovom mestu je otvoren Prvi beogradski sajam, ali nekoliko godina kasnije postaje stravičan logor. U nastanku, logor je bio namenjen istrebljenu srpskih Jevreja, ali kasnije se njegova svrha raširila, pa su ovde slati mnogi partizani, komunisti, politički neistomišljenici, pa čak i četnici.

Ovo mesto nosi tamnu stranu Beograda, ali i spomenik kog moramo da se sećamo kako se slična zla nikada više ne bi ponovila. Na ovom mestu je ubijeno 40 000 ljudi, a logor je bio aktivan od 1941. do 1944. godine. Nakon rata sajmište nikada nije moglo da povrati funkciju sajma.

2008. godine nakon mnogo debata odlučeno je da ovo mesto bude Muzej holokausta.

#3 Ušće

Čuveno mesto ušća Save u Dunav, ali i mesto gde se nalazi jedan od najpoznatijih tržnih centara. Ovaj deo Novog Beograda je poznat kao zeleni deo grada. Baš na ovom mestu često se održavaju koncerti, festivali i slične manifestacije.

Ukoliko ste prvi put na Novom Beogradu, možete doći ovde i sigurno ćete naći nešto što će vam skrenuti pažnju. Tržni i poslvni centar Ušće, kao i restoran koji se nalazi u ovom kompleksu je veoma popularan među Beograđanima.

Vikendom mnogi dolaze ovde, kako bi iskoristili svoje slobodno vreme, i proveli ga na mestu gde ima mnoštvo sadržaja.

Osim toga, Ušće je poznato kao omiljeno mesto domaćih pevačkih zvezda, jer njegovom veličinom dokazuju svoju popularnost na koncertima. Osim pojedinačnih koncerata, ovde se održava i popularni „Beer fest”, koji je svakog leta veoma posećena manifestacija.

#4 Park prijateljstva

Park prijateljstva se nalazi u oblasti Ušća. Ideja o ovom paku nastala je još davne 1961. godine. Svrha parka bi bila da svi strani politički državnici koji dolaze u Beograd, ovde zasade drvo prijateljstva. Godinama kasnije od ove ideje nastao je čitav park, koji je česta meta turista kada su u obilasku Novog Beograda.

Osim ovoga, u parku se nalazi i spomenik koji simbolično nosi naziv Večna vatra. Ovaj spomenik je postavljen u znak sećanja na žrtve Nato bombardovanja. 12. juna 2000. godine.

#5 Zapadna kapija Beograda

Geneks kula, ili Zapadna kapija Beograda je arhitektonska znamenitost Novog Beograda, jer je ovo soliter od 35 spratova. Zgrada ne izgleda kao obična zgrada, već je sačinjavaju dve betonske kule koje su povezane mostom na 26. spratu.

Kako ovo nije bilo dovoljno atrakrtivno, napravljen je i kružni vrh, na kom se nalazi rotirajući restoran. Ovaj soliter je visok čak 115 metara, što ga čini drugim po visini u Beogradu. Prvi je poslovni centar Ušće, visine 134 metara.

Rotirajućem restoranu nekada su imali pristup samo pripadnici najuže srpske elite. Poznato je da je Tito ovde često ručavao sa poslovnom elitom Srbije. Danas je ovo mesto dostupno svima, pa možete uživati u restoranu i pogledu sa 115 metara.

Ukoliko niste iz Beograda, odvojite nekoliko dana kako biste temeljno posetili ove znamenitosti. Kako biste bili blizu, iznjamite apartman na Novom Beogradu, i uživajte u njegovom posebnom mladalačkom duhu, i upoznavanju sa njegovom istorijom.

Kada se upoznate sa Novim Beogradom, pročitajte koje su to destinacije koje ne smete da propustite na Vračaru.