Očistite stan sa ovim svakodnevnim predmetima

Svi volimo kada nam je stan čist, jer smo i mi tada bolje raspoloženi i osećamo se organizovanije. Međutim, problem nastaje kad treba da kupimo sva potrebna sredstva za čišćenje, koja su često skupa, ali i nefunkcionalna.

ciscenje prozora

Osim toga, ova sredstva su prepuna hemijskih materija, koje štete našem telu i organizmu. Ukoliko često koristite hemijska sredstva za čišćenje, velika je mogućnost da ćete često biti bolesni, i da čete imati problema sa disajnim organima.

Postoje stvari koje fenomenalno skidaju fleke i prljavštinu, a možete ih veoma lako naći u kući, ili su prilično jeftine. Saznajte uz pomoć čega da očistite stan, da blista kao da je nov. Osim toga, čišćenje ovim preparatima je odličan izbor za vaš stan na dan, jer ćete tako uštedeti mnogo novca.

#1 Očistite rernu uz pomoć praška za pecivo

Prašak za pecivo imamo svi u kući, čak iako ne pravimo često kolače. Ali sigurno niste znali da uz pomoć njega vaša rerna može da blista.

Poprskajte donji deo rerne vodom, kako bi se dovoljno nakvasio i prašak se zalepio za dno. Potrebno je da unapred napravite kremastu pastu od praška za pecivo i vode. Kada poprskate rernu, nanesite tanak sloj paste, i ostavite da odstoji.

Sloj paste ostaviti da stoji nekoliko sati, a nakon toga ga samo obrišite, i vaša rerna će biti blistavo čista. Ove slojeve možete stavljati na sve delove rerne, ali posebno obratite pažnju na dno, jer se tu skuplja najviše nečistoće i masnoće.

#2 Limun i sirće za potpuno dezinfekciju i blistave površine

Oljuštite limun i napunite teglu korom od limuna. Preko kore sipajte sirće. Ostavite nekoliko dana da odstoji, maksimalno dve nedelje, i iskoristite sirće iz tegle za čišćenje. Ukoliko želite da očistite prozore pomešajte jednu kašiku ovog sirćeta sa vodom.

roze prskalica

Osim toga, možete koristiti i za čišćenje podova, ali i za dezinfkeciju radnih površina. Ovo je odličan izbor za čišćenje, jer ne ostavlja nikakve otrovne hemikalije u vašoj kuhinji. Limun i sirće će vašu kuhinju učiniti potpuno čistom, ali i oslobođenom od bakterija i otrova.

#3 Očistite glavu od tuša sirćetom

Kako biste skinuli sav kamenac i prljavštinu sa glave tuša potrebno je da napunite plastičnu kesu belim sirćetom i potopite tuš u nju. Ostavite da odstoji oko 12 sati, pa uklonite kesu pažljivo.

Pustite vodu kroz tuš, isperite od sirćeta, i vaš tuš bi trebalo da bude savršeno čist

#4 Prirodni osveživači vazduha

Kupite prskalicu i napravite nekoliko kombinacija sa vodom i prirodnim materijama. Osveživači vazduha mogu mnogo koristiti, kada želimo da zamirišemo prostor, ali oni mogu biti veoma štetni. Kada isprskate kuću, vi onda udišete čestice koje ste prsnuli, što sigurno nije zdravo za vaš organizam.

Ovde ćemo vam predložiti nekoliko dobrih kombinacija sa vodom:

  • Jedan isečeni limun, jedna kašičica ruzmarina i jedna tračica vanile
  • Jedna isečena limeta i komad isečenog korena đumbira
  • Jedna isečena pomorandža, kašičica cimeta, malo muskantnog oraščića i karanfil
  • Dve kašike majčine dušice i jedna isečena limeta

Vodite računa da ne preterate sa vodom, kako bi vaš osveživač vazduha imao lep miris i strukturu. Osim ovih prirdonih preparata možete nabaviti i cveće koje će prečišćavati vaš vazduh.

#5 Očistite cevi koka kolom

Svi smo se susreli sa zapušenim odvodima u kupatilu i kuhinji. Postoje mnoge hemijske supstance koje rešavaju ove probleme, ali su često skupe i prejake. Neki odvodi nisu napravljeni da mogu da izdrže tu količinu hemije, i dođe do nagrizanja cevi.

pranje sudova

Koka kola je jedno od najboljih rešenja, jer je uvek možete naći u prodavnici, jeftina je, a vaše cevi će biti otpušene veoma brzo. Sipajte litar koka kole u odvod, ostavite da odstoji, pa nakon toga isperite odvod..

#6 Očistite wc šolju sirćetom i praškom za pecivo

Ubacite jednu šolju praška za pecivo u wc šolju i ostavite da stoji makar sat vremena. Nakon toga sipajte šolju vina, ostavite 5 min, i pustite vodu. Ukoliko vam wc šolja nije previše prljava, ovo će očistiti vašu wc šolju bez ikakvog dodatnog čišćenja i ribanja.

Kada očistite stan sa jeftinim prirodnim proizvodima, onda saznajte kako da okrečite stan kao pravi profesionalac, i tu uštedite.