Natraktivniji muzeji u Beogradu

Najatraktivniji muzeji u Beogradu su jedan od najjačih aduta turističke ponude ovog grada. Retki su turisti koji ne posete bar jedan od beogradskih muzeja kada se nađu u njihovoj blizini, a odlična vest za ljubitelje umetnina je da srpska prestonica raspolaže sa više desetina muzeja koji pokrivaju razne oblasti – od tehničkih i prirodno-istorijskih, pa sve do kulturnih i memorijalnih tema.

Muzeji u Beogradu su nezaobilazne stanice za turiste, ali i za domaće posetioce, jer njihov sadržaj ume da fascinira sve one koji žele da saznaju i vide nešto više od svakodnevnog, komercijalizovanog sadržaja.

#1 Narodni muzej

Beograđani se razlikuju po mnogo čemu, ali kada biste jednog po jednog zaustavljali na ulici i pitali koji su najpoznatiji muzeju u Beogradu, odgovor bi uvek počinjao sa Narodnim muzejom. Istorija ovog muzeja datira od 1844. godine, a od tog perioda pa do danas, Narodni muzej je pod svoje okrilje okupio više od 400.000 izložbenih materijala.

Narodni muzej u Beogradu

Stalna postavka muzeja prikazuje ogroman hronološki opseg koji počinje sa paleolitom, a završava se sa umetnošću dvadesetog veka. Celokupna postavka je raspoređena na oko 5.000 m2 izložbenog prostora, sa pažljivo odabranim eksponatima koji svedoče o važnim arheološkim istraživanjima.

Prateći materijal u vidu tekstova, legendi i digitalnog sadržaja čini kompletnu postavku pristupačnijom za posetioce, a ono što ih tradicionalno najviše interesuje jesu srenjovekovni nakit, freske, ikone i predmeti primenjene umetnosti. Prostorije Narodnog muzeja će vas upoznati i sa periodom Prvog srpskog ustanka, a osim u ovim temama, imate priliku da uživate i u Zbirci jugoslovenskog slikarstva, delima stranih umetnika, zbirkama skulptura i brojnim crtežima.

#2 Muzej iluzija

Muzej iluzija u Beogradu je mesto namenjeno uživanju cele porodice, a njegova postavka izaziva veliko interesovanje upravo zbog toga što ume da poljulja poverenje u sva čula svojih posetilaca i prebaci ih u neke sasvim nove dimnezije.

Svoj um možete da zabavite u pametnoj igraonici, pametnom šopu ili među brojnim eksponatima kao što su varljivi štap, gramofoni, iluzija stolice, klon, ames soba, anti-gravity soba, soba ogledala, vortex tunel, optičke iluzije, i još mnogi drugi.

Muzej iluzija je smešten na adresi Nušićeva 11, a poznavaoci srpske prestonice znaju da je reč o najstrožem centru grada. Mnogi muzeji u Beogradu su smešteni u upravo u “krugu dvojke”, pa ukoliko vam je obilazak muzeja jedna od planiranih aktivnosti, rezervišite udoban apartmanski smeštaj u centru Beograda, odakle će vam sve biti na dohvat ruke.

#3 Muzej Nikole Tesle

Na broju 51 Krunske ulice u Beogradu smeštena je i godinama brižljivo čuvana kompletna zaostavština Nikole Tesle. Njegova imovina je 1951. godine transportovana iz Njujorka u Beograd, a u okviru zgrade današnjeg muzeja se našla već naredne godine. Muzej Nikole Tesle je za javnost otvoren 1955. godine, i bio je prvi tehnički muzej u Jugoslaviji.

Muzej Nikole Tesle

Reč je o jedinstvenoj instituciji nauke i kulture u čitavom svetu, budući da se baš u njoj čuva originalna i lična zaostavština Nikole Tesle. Muzej poseduje veliki broj originalnih dokumenata, preko 2.000 knjiga i časopisa, oko 1200 istorijsko-tehničkih eksponata i više od hiljadu fotografija, planova i crteža.

Vredan sadržaj i interesantni eksponati su postali pristupačniji i zanimljiviji posetiocima zahvaljujući novih tehnologijama koje su uvedene u muzej, kao i novim saznanjima koja su u međuvremenu stečena. Ovaj muzej spada u jednu od top pet destinacija koje treba posetiti na Vračaru, pa ne propustite priliku da ga obiđete čim se ukaže takva prilika.

#4 Muzej afričke umetnosti

Najposećeniji muzeji u Beogradu svakako uključuju i Muzej afričke umetnosti, jedinu ustanovu u regionu koja je posvećena isključivo kulturi i umetnosti afričkog kontinentna. U okviru stalne postavke se mogu videti prvenstveno primerci zapadnoafričke kulture u vidu maski, muzičkih instrumenata, odevnih komada, nakita, keramičkih i drvenih predmeta i raznih drugih zanimljivih eksponata. Pored stalne postavke, muzej kroz tematske celine proučava i druge kulturalne oblasti Afrike, poput Magreba, Etiopije i raznih istočnih i južnih predela.  

#5 Muzej nauke i tehnike

Muzej nauke i tehnike je još jedna kulturna ustanova od nacionalnog značaja, koja prikuplja, štiti i predstavlja javnosti razna naučnotehnička dobra, sa krajnjim ciljem podizanja naučnotehničke kulture, kao i popularizacije nauke i savremenih naučnih dostignuća.

U okviru stalne postavke je moguće videti kako se u Srbiji razvijala tehnologija, na koji način se razvijala elektrifikacija, kako su plovili parni brodovi, kako je funkcionisalo štampanje bez štampača i kako su izgledali prvi kompjuteri domaće proizvodnje.

U muzeju možete posetiti i Galeriju igračaka i Naučnu igraonicu, kao i postavku Medicina u Srbiji kroz vekove, koja će vam otkriti ko je osnovao prvu bolnicu u Srbiji, kako su nekada izgledali hiruški instrumenti, kako su se lečile razne bolesti pre otkrića lekova i još mnogo toga.

Muzeji u Beogradu su najveća atrakcije ovog grada, pa je teško nabrojati sve one koji su vredni posete i obilaska. Nakon što obiđete navedene ustanove, savetujemo i posetu Muzeju primenjene umetnosti, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju vazduhoplovstva, Prirodnjačkom muzeju i kao i svim drugim za koje budete imali vremena tokom boravka u Beogradu.