Kako urediti mali stan – saveti i trikovi

Mali stanovi imaju poseban šarm i toplinu koja često nedostaje velikim prostorijama sa mnogo slobodnog prostora. Ušuškani kutci u sobama, nekoliko efektnih elemenata i skladan raspored prostorija i nameštaja čini male stanove neodoljivim. Ako se pitate kako urediti mali stan, a da pri tom smestite sve što želite u samo 40 kvadrata, naredni redovi će vam pomoći da napravite efikasnu i prijatnu organizaciju u vašem malom životnom prostoru.

uredjena dnevna soba

Praktično i lepo uređenje doma

Praktičnost je prioritet kada je u pitanju organizovanje životnog prostora u svega četrdesetak kvadratnih metara. Ovo naročito za one koji ne žive sami, i moraju da prilagode nameštaj i raspored i drugim članovima porodice. Dobra vest je ta da praktično može da bude i estetski vrlo privlačno, samo ukoliko pažljivo birate komade nameštaja i pametno iskoristite svaki kvadrat u vašem stanu.

Razgraničenje prostorija i njihova namena

Pokušajte da jasno razgraničite prostorije u vašem stanu, odgovarajući na pitanje “Čemu ovaj deo stana treba da služi?”. Ovo će vam pomoći da prostor održavate urednim, tako što ćete znati tačno šta čemu služi i gde šta treba da stoji.

Na primer, plakar ili cipelarnik smestite u prostor pored ulaznih vrata, čak i ako nemate izdvojen hodnik, jer ćete ga tako sami vizuelno stvoriti. Ukoliko se ovakav komad nameštaja nađe u nekom drugom delu stana, imaćete problem sa kaputima ili cipelama kojima nije mesto u dnevnom boravku ili pored vašeg kreveta.

Svrha spavaće sobe je da se u njoj odmorite i naspavate, pa prostor oko vašeg kreveta ne opterećujte šarenim sadržajem i sitnicama. Neka ovaj kutak bude vaša oaza mira, a televizor, uramljene fotografije i suvenire sa putovanja radije ostavite za police u dnevnoj sobi.

Kuhinju možete da izdvojite od ostatka stana malim šankom koji savršeno može da se uklopi i u manje prostore. Na taj način će kuhinja i sve aktivnosti u njoj dobiti dozu “privatnosti”, tako da će vaši gosti videti samo ukusne specijelitete koje servirate pred njih, ali ne i nered koji je ostao na radnoj površini dok ste spremali večeru.

Ukoliko imate tu mogućnost, delove stana razgraničite tako da najviše prostora ostane tamo gde najviše boravite. Kako je to obično dnevni boravak, preporučljivo je da uređenje doma bude podređeno upravo njemu.

Budite pažljivi sa sitnicima i dekoracijom

Kako urediti mali stan, a ne smestiti u njega sve suvenire koje ste doneli sa putovanja, kao i vama drage poklone od prijatelja i porodice? Ukoliko želite prostor uređen sa ukusom,  ipak se suzdržite od previše detalja. Svaka figura ima svoju lepotu i simboliku, ali previše njih u malom prostoru može izgledati nabacano i neuredno. Osim toga, previše sitnica može da vam oteža i produži čišćenje doma. Radije izaberite nekoliko najdražih, a ostale odložite, pa ih menjajte s vremena na vreme. Isto važi i za zidne slike, koje bi trebalo pažljivo da birate s obzirom da one najviše utiču na doživljaj veličine prostora.

Ukoliko ste ljubitelji velikih slika, izaberite samo jednu takvu za vaš najveći zid, i zaustavite se na tome. Previše sadržaja na zidovima će “progutati” prostor i vizuelno smanjiti ionako mali stan, a to nije ono čemu težimo u ovim situacijama.

Pustite svetlost unutra i uskladite boje u stanu

Veliki prozori u malim stanovima mnogo znače, jer prividno proširuju prostor i tako daju svežinu čitavom ambijentu. Ukoliko želite zavese u svom domu, birajte vedrije nijanse i prozračnije materijale koje neće sprečavati prodiranje svetlosti u prostoriju.

Ako se odlučite za zavese nežnih nijansi, dnevni boravak možete osvežiti nekim efektnim komadom nameštaja u jačoj boji. To može biti fotelja sa zanimljivim dezenom, a u istoj nijansi možete kupiti i dekorativne jastučiće za ostatak nameštaja. Čak i ako sve ostale površine u stanu uredite u neutralnim nijansama, sa jednim efektnim komadom nameštaja ćete razbiti monotoniju i priuštiti prostoriji potpuno novu atmosferu.

Dajte vašem stanu lični pečat

Uređenje doma je zanimljivo samo ukoliko u njega unesete deo sebe, svojih interesovanja i dragih uspomena. Nekoliko uramljenih fotografija sa prijateljima, gitara u uglu sobe ili slikarsko platno mogu da nađu svoje mesto i u najmanjim prostorijama, ukoliko su takvi predmeti važan deo vašeg života. Radni stolovi su takođe dobrodošli u malim stanovima, ukoliko više volite da radite od kuće, umesto iz kancelarije. Podredite uređenje doma svojim hobijima i intreresovanjima, biće vam prijatnije da boravite u njemu.

Ako nemate ideju kako to da postignete, izaberite za jedan zid tapete koje ste sami dizajnirali, ili ga lično vi oslikajte ukoliko ste vešti na tom polju i imate dobre ideje. Osim što je originalno, vrlo je zabavno i kreativno, a rezultat će oduševiti i vas i vaše prijatelje.

Uređenje doma zahteva kreativnost, ali i meru u izboru boja i detalja. Ipak, najbitniji kriterijum je vaša udobnost, pa se potrudite da ga zadovoljite u najvećoj mogućoj meri. Opremanje stana je nešto što se radi na duže staze, ali ne zaboravite da sitnice imaju moć da potpuno promene ambijent, pa prostor možete osvežiti i promeniti u svakom trenutku uz samo nekoliko efektnih detalja.