Kako da postavite savršenu kuhinju?

Kuhinja je veoma bitan deo doma u kom se provodi mnogo vremena. Ukoliko kuhinja nije lepo dizajnirana i ukoliko ona nije funkcionalna, mi ćemo biti nezadovoljni i frustrirani. Savršeno dizajnirana i organizovana kuhinja je pravi zen u stanu, i vaš stan za iznajmljivanje će izgledati mnogo lepše na slikama. Ovde saznajte kako da postignete ovaj zen.

#1 Birajte ormariće u boji

Često se desi da izaberemo neutralne braon boje za kuhinju, misleći da ćemo se tako u njoj osećati njabolje. Oslobodite se i koristite jake boje u kuhinji, jer će one uneti živost i dobro raspoloženje.

Nemojte da se plašite tamnih boja poput sive, plave, tamno zelene, one su savršene za vašu kuhinju, a u to ćete se i sami uveriti. Ukoliko su vam zidovi beli, dajte ličnost vašoj kuhinji i obojite ormariće. Ipak, ako su vam zidovi u jakoj boji, onda su beli ormarići možda njabolji izbor.

#2 Razmišljajte o funkcionalnosti

Obavezno iskoristite ugao stana kako biste postavili radni deo sa fiokama i ormarićima za odlaganje. Budite sigurni da u tom uglu ima dovoljno mesta za sve što ste hteli da ubacite, ali i da možete komotno da se krećete.

Ovaj ugao vam obezbeđuje lakše kuvanje i veću brzinu pri spremanju. Šporet vam je u blizini gde god da stojite, dok hranu spremate na ovom radnom delu.

#3 Rasklonite nepotrebne predmete i aparate

Poenta pravljenja velikog broja ormarića i fioki je da možete da sklonite sve što vam ne treba sa radne površine. Tako ćete biti u mogućnosti da lakše funkcionišete. Osim toga, čista i uredna kuhinja utiče psihološki pozitivno na vas i vaše raspoloženje.

Ono što svi želimo je savršena kuhinja, ali često nemamo dovoljno mesta za sve što smo zamislili, pa moramo da razmišljamo i da se dovijamo kreativnih načina kako da mali stan izgleda kao veliki.

#4 Ignorišite trendove

Trendovi uređenja kuhinje se menjaju brzo, pa vi u kratkom roku završite sa kuhinjom koja vam se ne dopada, a sada više nije ni u trendu. Jedino čime treba da se vodite kada postavljate kuhinju je da razmišljate da li imate dovoljno prostora, i kako najpametnije da ga iskoristite.

Veoma je važno da iskorstite svetlo, tako da nikako ne treba da zaklanjate prozore bilo kakvim policama. Izgled kuhinje treba da odražava vaš lični identitet, i vi ćete se u njoj tako osećati mnogo srećnije.

#5 Izaberite pravu površinu za zid

Biranje pločica ili površine koj će ići na vaš zid u kuhinji može da bude prilično stresno. Izbegavajte glatke površine koje reflektuju svetlost, poput stakla i ogledala. Iako to možda vašu kuhinju na oko može učiniti većom, ukoliko je mali haos u kuhinji, on će biti duplo veći sa ovom pozadinom.

Izaberite pločice koje su lake za održavanje i čišćenje, i nećete imati nikakvih dodatnih briga.

#6 Razmislite gde ćete postaviti sudoperu

Obavezno razmislite i odlučite gde želite da postavite sudoperu, kako biste na tom mestu imali potrebne cevi i odvode. Ukoliko želite da instalirate i mašinu za sudove, najbolje je da planirate njenu poziciju u blizini sudopere, kako biste sve mogli funkcionalno da prikačite.

Osim toga, razmislite i o podnom grejanju, jer je ono odličan izbor ukoliko želite da uštedite na prostoru i oslobodite zidove od radijatora.

#7 Dobro postavite rasvetu

Za kuhinju je bitno da se sva svetla ne gase na jednom prekidaču. Potrebno je da odvojite svetla, kako biste njima mogli da rukovodite onako kako vi želite.

Listu prioriteta obavezno napišite pre postavljanja kuhinje, jer neke stvari jednom kada se postave teško mogu da se menjaju, ili nisu isplative. Osim tehničkih stvari, razmišljajte i o bojama, dizajnima, a o novcu tek na kraju, jer je najvažnija dobra ideja.

#8 Od dizajna zavisi atmosfera

Dizajnom možete rešiti sve. Ukoliko se opredelite da u kuhinju stavite šank, onda očekujte da će prijatelji sedeti u blizini dok vi spremate hranu. Ukoliko to volite, šank je fenomenalan izbor.

Ukoliko, ipak, želite svoju privatnost dok spremate, postavite trpezarijski sto malo izvan kuhinje, i uživajte u svojim kulinarskim sposobnostima.

Kada postavite svoju savršenu kuhinju, saznajte i kojih je to 10 najčešćih problema u kupatilu, i kako da ih rešite.