Izgradnja u Beogradu: ovo su najbrže izgrađeni delovi Beograda

Izgradnja u Beogradu iz godine u godinu donosi nova naselje i komplekse, a investitori pokazuju sve veće interesovanje za ulaganje u izgradnju srpske prestonice. Dok postoji čvrsto verovanje da će naredne godine doneti čak četiri nova naselja i kompleksa, od kojih je trenutno najpopularniji kompleks u izgradnji Beograd na vodi , trebalo bi da se osvrnemo i na to koji su delovi Beograda dosad najbrže izgrađeni, i šta su tačno doneli ovom gradu.

most u beogradu

Kako su izgrađeni najatraktivniji delovi Beograda?

Iako je danas Beograd nezamisliv bez svojih blokova i čitavog poteza na severnoj obali Save, neki delovi Novog Beograda su, do pre samo deset godina, bili pusti i neiskorišćeni. Čak i strane pretrage za Serbia Construction Companies pružaju uvid u neka mesta koja su se neverovatnom brzinom transformisala u luksuzna naselja.  

Na takvom jednom mestu je nikao Belvil, koji se ubrzo našao u konkurenciji najlepših beogradskih naselja, a isto se može tvrditi i za novoizgrađeno naselje Zelena Avenija. Tu su i druga naselja koja su izgrađena u vrlo kratkom roku u prošlosti, a koja danas predstavljaju neodvojivi deo Beograda i njegovog identiteta. Turistička ponuda paralelno sa novim naseljima takođe raste, s obzirom na to da gotovo svako od njih nudi kvalitetne smeštajne kapacitete za turiste koji se nađu u Beogradu.

Zelena Avenija – Zemun

Stambeno-poslovni kompleks Zelena Avenija je jedan od najmlađih projekata koji pruža vrhunski komfor stanovanja u srcu Zemuna. Stanovi su izuzetno funkcionalni, prostorno maksimalno iskorišćeni, a posebna pažnja je posvećena izboru materijala prilikom gradnje, koji obezbeđuju visok kvalitet i zagarantovanu udobnost življenja.

Izgradnja Zelene Avenije je počela 2016. godine, a samo dve godine su bile dovoljne da se prva faza izgradnje privede kraju, dok je februar 2019. godine rezervisan za dodelu ključeva stanova prvim vlasnicima u kompleksu. I na drugoj fazi izgradnje Zelene Avenije se uveliko radi, a njen kraj je predviđen za 2020. godinu, kada će jedno od najlepših beogradskih naselja biti putpuno kompletirano.

Kompleks je lociran u srcu Zemuna, nedaleko od popularnog Zemunskog keja, što ga, u kombinaciji sa velikim brojem zelenih površina i parkova čini idealnim mestom za stanovanje porodica, ali i mladih ljudi koji će u okviru ovog kompleksa imati na raspolaganju raznovrstan sadržaj. Osim po ovom kompleksu, Zemun je poznat po ponudi vrhunskih apartmana za koje se turisti rado odlučuju prikom posete Beogradu.

Blok 70 Novi Beograd – najbrže izgrađeno naselje u Jugoslaviji

Neodvojivi deo mesne zajednice Savski kej je Blok 70, novobeogradski stambeni blok, čija je kompletna izgradnja završena u roku od samo tri godine. Između 1973. i 1975. godine izgrađen je kompleks u kome živi oko 10 000 ljudi, a danas poseduje osnovnu školu, dečji vrtić, tržne centre, biblioteku, poštu, srednju školu, veliki broj restorana i kafića. Osim ovih objekata, u Bloku 70 se nalaze i filijale važnih institucija, kao što su uslužni centar GO Novi Beograd i odeljenje Prvog suda.

Najbrže izgrađeno naselje u Jugoslaviji

Istorijat izgradnje Bloka 70 počinje 1966. godine, kada je usvojen urbanistički plan za izgradnju. Osnova za plan je bio nagrađeni rad arhitekata I. Tepeša i V. Gredelja. Zemljište je već naredne godine ustupljeno za gradnju, dok izgradnja Bloka 70 zvanično počinje 1973. godine. Naselje je niklo rekordnom brzinom, što je omogućilo da prvi stanovi budu useljeni već 1974. godine, a kao godina završnice kompletne izgradnje uzima se 1975, kada je završen i poslednji objekat u okviru kompleksa. Blok 70 je dobio titulu najbrže izgrađenog naselja u Jugoslaviji.

Danas je Blok 70 jedan od najlepših delova kojima Novi Beograd može da se pohvali, a drvoredi, parkovi i veliki broj sportskih terena su njegov najjači adut, zbog kojeg je čuveni blok omiljen i svojim stanovnicima, ali i svima onima koji se samo usputno nađu na njegovim ulicama.

Blok je oivičen ulicama Jurija Gagarina, Omladinskih brigada i Gandijevom, a najlepšu granicu na južnoj strani pravi reka Sava, zbog koje je Savski kej u Bloku 70 jedno od omiljenih mesta za šetnju i relaksaciju svih Beograđana. Osim Beograđana, u čarima Novog Beograda uživaju i turisti koji zbog raznovrsnog sadržaja i prelepe obale Save, apartmanski smeštaj po dolasku biraju upravo u ovom delu grada.

staklena zgrada

Novi Beograd u znaku Belvila

Izgradnja u Beogradu je u proteklim godinama najviše pružila opštini Novi Beograd, pa je protekla decenija severnoj obali reke Save donela i Belvil. U pitanju je stambeno-poslovni kompleks u Bloku 67, koji se prostire na površini od 13,8 ha. Sa 14 stambenih zgrada, više od 1850 stanova i preko 300 lokala u prizemlju tih zgrada, važi za jedan od najatraktivnijih kompleksa u Beogradu.

Autor arhitektonskog projekta je dipl. ing. arh. Milutin Gec, koji je poznat po učešću i radu na više velikih projekata važnih za srpsku prestonicu. Početak realizacije projekta vezuje se za avgust 2006. godine, dok je 2007. godine zvanično započeta izgradnja Belvila. Nakon nepune dve godine, u decembru 2009, predati su ključevi stanova u Belvilu njihovim prvim vlasnicima.

Savremen, urban i moderan kompleks podseća na najluksuznije gradske četvrti u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, po čijem uzoru je Belvil dobio ime (Belville u značenju: lep grad). Upravo su zbog toga, osim stanova, u Belvilu smešteni i najraskošniji apartmani koje možete iznajmiti tokom boravka u Beogradu.

Dva javora – Mirijevo 3

Kada su u pitanju delovi Beograda privlačni za investitore, Mirijevo je definitivno  jedan od najperspektivnijih delova grada za investicije u stambeni prostor, a “krivac” za to je odlična mikroklima u kombinaciji sa dobrom povezanošću sa svim delovima grada. Ovi povoljni uslovi su učinili da Mirijevo 3 postane dom prestižnog stambenog kompleksa koje nosi naziv “Dva javora”.

Izgradnja kompleksa je počela 2016. godine, a kraj je predviđen za 2020. godinu. Uzimajući u obzir da su se na prostoru rastućeg kompleksa do pre samo nekoliko godina nalazili stoletni vinogradi, Dva javora bi mogao da bude jedan od najbrže realizovanih, kvalitetnih i urbanih projekata u Beogradu.

Naselje Zemunske kapije – Zemun

Na prostoru bivše kasarne “Aleksa Dundić” u Zemunu, izgrađeno je naselje Zemunske kapije. U pitanju je poslovno-stambeni kompleks na lokaciji omeđenoj ulicama Cara Dušana, Zadužbinskom, Šumadijskom i Filipa Višnjića. Kompleks se sastoji od osam objekata, sa ukupno 1.700 stanova i brojnih poslovnih prostora u istim zgradama, kao i tri velike parkovske površine koje ovaj prostor dodatno ulepšavaju.

Izgradnja je počela u februaru 2017. godine, a izgradnja poslednjeg objekta je planirana za početak 2020. godine, iako su već u septemrbu 2018. prvi vlasnici dobili svoje ključeve od stanova u Zemunskim kapijama. Zemunske kapije su simboličan naziv kojim se pokazuje težnja da “kapije” očuvaju stari Zemun, istovremeno ga ulepšavajući novim kvalitetnim i raznovrsnim sadržajima. .

Naselje Stepa Stepanović – Voždovac

Na prostoru još jedne kasarne, u ovom slučaju “Stepa Stepanović” na Voždovcu, niklo je istoimeno naselje koje je postalo dom oko 13 000 stanovnika. Naselje se prostire na 42 hektara, a poseduje 44 objekta, 146 lokala, preko 1.400 garažnih mesta, i zelene površine koje zauzimaju oko 50% slobodnih površina u naselju. Izgradnja naselja je počela u januaru 2011. godine, a već 2012. su useljeni prvi njegovi stanovnici. Čitav kompleks je završen na proleće 2013. godine, što ga čini jednim od najbrže izgrađenih, novijih kompleksa, na teritoriji Beograda.

Navedena izgradnja u Beogradu, pretežno realizovana u okviru poslednje decenije pokazuju da Beograd postaje izuzetno plodno tlo za investitore, jer je grad bogatiji za nekoliko kompleksa koji ispunjavaju najviše kriterijume kvaliteta i praktičnosti, ali i elegancije i prefinjenosti koja ja krakteristična naročito za naselja kao što je Belvil. Osim ovih, u planu je izgradnja još nekoliko kompleksa, a po svojim karakteristikama se posebno izdvaja projekat Beograd na vodi, koji je još uvek u izgradnji.