Atrakcije na Dorćolu koje morate posetiti

Saznajte koje atrakcije ne smete propustiti prilikom obilaska Beograda i njegovog najčuvenijeg predela, Dorćola!

park na Kalemegdanu

Dorćol se nalazi u najstarijem gradskom jezgru u opštini Stari grad, i mnogi ga smatraju najšarmantnijim delom beogradske prestonice. Bogat noćni i kulturni život privlače sve generacije, a njegova istorija seže i davno pre turskih osvajanja, o čemu svedoče ostaci rimskih utvrđenja i puteva.

Saznajte koje atrakcije na Dorćolu treba obavezno posetiti.

#1 Skadarlija

Boemsko žarište grada Beograda!

Ne bez razloga najposećeniji deo centra Beograda, Skadarlija je stekla laskavu titulu „srpskog Monmartra”. Ovde se nalaze najlepše stare kafane, uživa se uz najbolja jela tradicionalne srpske kuhinje i veseli uz živu muziku tamburaških orkestara.

U Skadarliji zimi možete s malih štandova popiti jednu rakijicu, da se ugrejete „s nogu”, a onda produžite ulicom gde su dane i noći provodili čuveni sprski pesnici i glumci…  

postavljen sto u kafani

#2 Muzej Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja je memorijalni muzej posvećen prvom srpskom ministru prosvete i prosvetitelju Dositeju Obradoviću i tvorcu srpskog književnog jezika i reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Arhitektonski, ovo zdanje je tipičan primer balkanskog stila, a svedoči o prisustvu turske vladavine u Beogradu, zajedno sa Bajrakli džamijom i Šeih – Mustafinim grobom. Svojevremeno, ovo je bilo izuzetno bogato zdanje, a danas je zaštićeno kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Vukovu zbirku je Kraljevini Srbiji poklonila njegova kćerka Mina Karadžić – Vukomanović krajem 19. veka, i tu su uključeni njegovi lični i porodični predmeti, portreti, umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa. Deo zaostavštine je uništen prilikom austrijskog bombardovanja 1915. godine.

Dositejevih predmeta, s druge strane, nema zbog požara koji se desio još 1813. godine, pa se u njegovoj ubirci ne nalaze njegovi lični predmeti, već arhivska građa, prepiske i knjige, prva izdanja i likovni prilozi.

#3 BITEF Teatar

Visoko i prelepo pozorište BITEF jedno je od najupečatljivijih zdanja Dorćola, koje nikako ne može da promakne prolaznicima.

Pozorište je osnovano 1989. godine u rekonstruisanoj nemačkoj evangelističkoj crkvi iz 1940. godine – nikada nije završena, samim tim ni osveštana, pa nikada nije imala status verskog objekta. Ispred se nalazi mali Trg Mire Trailović, posvećen čuvenoj srpskoj dramaturškinji i pozorišnoj direktorki, jednoj od osnivača BITEF – a i Ateljea 212.

Koncept BITEF teatra je ostao isti od osnivanja do danas: ovde se neguje avangardno pozorište, otvorenost za nove vrste umetničkog izraza i prelaženje granica. Pored toga, ovde se poklanja pažnja i pozorišnim aspektima koji kod nas nisu dovoljno podsticani i razvijeni, poput teatra pokreta i savremenog plesa.

Teatar nema stalno zaposlene umetnike, već ih angažuje po projektima, po uzoru na moderna evropska pozorišta.

pozornica u teatru

Ovde se održava nadaleko čuveni BITEF festival (Beogradski internacionalni Teatarski festival), sa tradicijom dugom preko 50 godina, a čiji su inicijatori pomenuta Mira Trailović i Jovan Ćirilov.

#4 Ulica Strahinjića Bana

„Silikonska dolina”, kako je takođe poznata ova ulica, svoj naziv dobila je ironično: nekada je ovo bilo omiljeno mesto okupljanja novih bogataša, elitnih slojeva, ali i starleta koje su išle pod ruku s bogatim biznismenima.

Ulica Strahinjića Bana i dalje je puna lepih kafića smeštenih u hladu drvoreda, ali situacija je malo mirnija nego ranije: pomenuta ekipa se preselila na druge lokacije, a ovde sada šetaju i piju kafe i koktele najrazličitije vrste ljudi.

#5 Galerija fresaka

Galerija fresaka je sastavni deo Narodnog muzeja u Beogradu od 1973. godine i u njoj se nalaze kopije fresaka i odlivci skupltura koji pripadaju umetnosti srednjeg veka iz Srbije i susednih balkanskih zemalja.

Inicijativa da se osnuje Muzej fresaka pokrenuta je od strane Komiteta za kulturu i umetnost vlade FNRJ 1947. Godine, i rezlutirala je velikom Izložbom jugoslovenske srednjovekovne umetnosti u pariskoj palati Challiot, tri godine kasnije. Za izložbu je pripremljeno 160 kopija fresaka i 105 odlivaka skulptura, a po povratku u zemlju smeštene su u Galeriju fresaka, drugi muzej te vrste u svetu. Zemljište je gradu Beogradu ustupila Jevrejska opština, pod uslovom da objekat bude namenjen kulturi.

Fond Galerije značajno je uvećao njen prvi direktor Milan Kašanin, sa još 441 kopijom. Danas se ovde nalazi oko 1.300 kopija fresaka spomenika nastalih između 11. i 15. veka, pojedine kopije ikona, minijatura i oko 300 odlivaka skulptura i spomenika. Sve su ih izradili specijalizovani akademski umetnici, i potpuno su verni originalima.

#6 Dunavski kej

Lep dan u Beogradu najlepše ćete provesti ako deo posvetite šetnji Dorćolskim kejom, uz Dunav, a nešto dalje i Savu. Ovde su napravljene i pešačke i biciklističke staze, pa se možete i provozati. Srešćete brojne pecaroše na obali, a u daljini se vidi Gardoš.

#7 Kuća knjižara Marka Markovića

Ova kuća sagrađena je još 1904. godine po nacrtima Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji. Danas je značajni spomenik kulture koji prikazuje kako su izgledale autentične građanske kuće s početka 20. veka.

To je ugaona, porodična kuća sa baštom napravljena u duhu akademskog stila, sa korintskim stubovima, krovnim vencem i drugim stilskim elementima koji joj daju na posebnosti. Obnovljena je 1936. godine, uz očuvanje autentičnosti celokupnog objekta.

#8 Crkva Aleksandra Nevskog

Još jedno delo Jelisavete Načić, iz domena sakralne arhitekture. Sagrađena je u srpsko – vizantijskom stilu, a veliki broj dela je crkvi darovao Kralj Aleksandar Karađorđević: čuvena je velika ikona Sv. Aleksandra Nevskog, delo poljskog slikara Jana Matejke.

Ova stara dorćolska crkva izgrađena je 1877. i bila je skromnih dimenzija, od drveta i opeke. Srušena je 1891. godine, zbog urbanizacije tog dela grada. Odlučeno je da se podigne veći hram; na mestu gde je gradnja započeta, na dubini od 5 metara, pronađena je rimska kaldrma. Gradnja je prekinuta u vreme Balkanskih i Prvog svetskog rata, i nastavljena 1927.

Dorćol je otisak prsta u ličnoj karti Beograda, i jedan od najvažnijih delova grada kako za starosedeoce, tako i za turiste. Od mnoštva atrakcija izdvojili smo baš ove, a druge možete otkriti i sami!

Što se tiče smeštaja u blizini Dorćola, na pravom ste mestu. Apartmani u centru Beograda pružaju divan pogled na ovo staro gradsko jezgro, a u blizini vam je sve što vam je potrebno.