Parking u Beogradu – zone, cene i lokacije za parkiranje

Kako funkcioniše parking u Beogradu? Jedno je od pitanja koje vas može skupo koštati ako se ne informišete na vreme. Svako ko se nekad upustio u traženje parking mesta u Beogradu potvrdiće vam da to može da se pretvori u pravi pakao, zato što je broj automobila i gostiju Beograda u svakodnevnom porastu. U daljem tekstu pročitajte vodič kroz parking u Beogradu, koje su cene parkinga i kako parkiranje u glavnom gradu uopšte funkcioniše.

Kada dolazite u srpsku prestonicu, pripremite se na gužvu. Iako se JKP „Parking servis” iz dana u dan trudi da reši ovaj problem, čini se kao da je parking mesta sve manje, pogotovo kada je u pitanju parking u centru Beograda.

Pošto je tokom radnog vremena (9:00 – 17:00) postalo gotovo nemoguće pronaći mesto a da ne rizikujete da vaša kola parking servis pauk ne odnese, gradska vlada je uvela sistem parkiranja po zonama. U nastavku otkrivamo sve što treba da znate o parking zonama, ali i odgovor na pitanje gde se parkirati u gradu.

Javni parking Beograd

Parking Beograd zone – kako se snaći

Kako u užem, tako i u širem centru grada, uvedene su 3 zone od kojih svaka ima različito vremensko ograničenje. Za razliku od centra, u drugim delovima grada koji su manje opterećeni saobraćajem postoji kategorija izvan zoniranih područja – opšta parkirališta.

U svakoj zoni (sem plave) važi pravilo da nakon isteka plaćenog vremena morate napustiti parking mesto i da u istoj zoni ne možete parkirati narednih 30 minuta. Ovo je važno znati ako vas zanimaju apartmani u Beogradu koje planirate da iznajmite za višednevni boravak.

Naplata parkiranja i kontrole vremenskog ograničenja se vrše radnim danom od 7 ujutru do 9 uveče, a subotom od 7 ujutru do 2 popodne po zonama:

#1 Crvena zona parkinga – maksimalno zadržavanje 1 sat

U ovoj zoni se nalaze najkritičnije lokacije u gradu (ulice u blizini pošta, bolnica, itd.), i na ovim parking mestima se možete zadržati najduže 60 minuta.

Kartu možete platiti SMS-om tako što ćete poslati poruku na broj 9111 (56 dinara), a ukoliko kupite kartu kod kontrolora ona će koštati 60 dinara.

Takođe, u crvenoj zoni postoje i tzv. parkomat – automati za prodaju karata za parkiranje koji primaju kovani novac i elektronsku parking karticu.

U crvenu zonu spadaju ulice kao što su: Andrićev Venac, Čika Ljubina, Čumićeva, Đure Jakšića, Braće Jugovića, Bulevar Despota Stefana, Carice Milice, Cetinjska, Braće Jugovića, od Hilandarske do Zetske, Dečanska, Dobračina, itd..

#2 Žuta zona parkinga – maksimalno zadržavanje 120 minuta

Žuta zona obuhvata centar Beograda, ali one malo rasterećenije ulice; i tu je parkiranje ograničeno na 2 sata pri čemu se naplaćuje svaki započeti sat.

Ovde je takođe moguće plaćanje porukom na broj 9112 i taj SMS košta 41 dinar, a kod kontrolora ćete za kartu morati da izdvojite 55 dinara.

Zona 2 iliti žuta je i u krugu dvojke (1300 kaplara, 27. marta, od Takovske do Starine Novaka, Admirala Geparta, Balkanska, Beogradska, itd.) i u ulicama kao što su: Birčaninova, od Miloša Pocerca do Aleksandra Glišića, zatim od Savse do Kneza Miloša, itd..

#3 Zelena zona parkinga – maksimalno zadržavanje 180 minuta

U trećoj zoni se nalaze najrasterećenije ulice u centru Beograda, i ovde možete ostati najviše 3 sata, a kao i u drugim zonama – naplaćuje se svaki započeti sat. Plaćanje putem SMS poruke na broj 9113 će vas u ovoj zoni koštati 41 dinar, dok će kod kontrolora biti 45 dinara.

Ove ulice spadaju u zelenu zonu: Džordža Vašingtona, Cara Dušana, Cara Uroša, Pariska, Pop Lukina, Bulevar Oslobođenja, od Slavije do Pasterove, itd..

Ako ste mislili da je besplatan parking u Beogradu misaona imenica, varate se, jer se na oko 400 parking mesta treće zone u ulicama oko Kliničkog centra Srbije posle 17 časova ne naplaćuje parking; i to u sledećim ulicama:

 • Pasterova – od Resavske do Bulevara oslobođenja;
 • Dr Subotića – od Deligradske do Bulevara osloođenja;
 • Deligradska – od Pasterove do dr Subotića.

Opšta parkirališta – neograničeno vreme (plava zona parkinga)

Opšta parkirališta se još nazivaju i plava zona za parking i ovde vozači mogu parkirati koliko god sati požele, a kartu mogu plaćati ili po započetom satu ili mogu kupiti višesatnu kartu za parkiranje.

Što se tiče ovih parking mesta, naplata se primenjuje radnim danima od 8 ujutru do 9 uveče i subotom od 8 ujutru do 2 popodne.

Besplatan parking Beograd čini manje stresnim, a na ovim parkiralištima se radnim danima posle 5 popodne parkiranje ne naplaćuje u Bulevaru Zorana Đinđića i okolnim ulicama.

Kartu možete kupiti SMS-om na brojeve 9119 za 1 sat (31 dinar), dok je za čitav dan parkiranja potrebno poslati poruku na broj 9118 (720 dinara).

Javne parking garaže Beograd – lokacije javnih parkinga

Parking Beograd garaža

Što se tiče javnih parkinga, postoje brojne parking garaže u Beogradu, ali i SMS posebna parkirališta. Ovo su parkirališta na kojima ne postoji naplatna rampa ili kućica u kojima se primenjuje sistem kontrole i naplate parkiranja kao u zoniranim delovima grada.

Parking na ovim parkiralištima možete platiti SMS-om, START-STOP aplikacijom ili kod kontrolora; a možete kupiti i višesatnu ili dnevnu parking kartu.

Parking “Slavija”

U ulici Prote Mateje nalazi se parking Slavija pod brojevima 1 i 2, u čijoj je blizini hotel Slavija. Parkiralište Slavija 1 raspolaže sa 88 mesta (2 za invalide), dok broj 2 raspolaže sa 76 parking mesta (1 za invalide).

Svaki započeti čas na ovim parkinzima je 80 dinara, dok su za osobe sa invaliditetom prva 3 sata besplatna.

Parking “Viška”

Pored Kalenić pijace nalazi se parking Viška, u ulici Maksima Gorkog 2 i vrlo je popularan među vozačima zbog svoje dobre lokacije na Vračaru.

Raspolaže sa 95 parking mesta u prizemlju i jednom višem nivou, a cena prvog sata parkinga je 80 dinara, dok je drugi 90 a svaki sledeći 100 dinara.

Parking “Kamenička”

Odmah pored Ekonomskog fakulteta, u Kameničkoj 8, nalazi se parking koji raspolaže sa 95 mesta na prizemlju i spratu; od čega je 1 mesto za invalide (prva 3 sata parkinga su besplatna).

Ovaj parking radi 24 sata dnevno, a svaki započeti čas košta 80 dinara. Od drugih ga izdvaja to što ima implementiran fast park sistem – u zimskom periodu se greju ulazno-silazne rampe.

Parking VMA

U Crnotravskoj ulici broj 17 na Banjici nalazi se parking VMA gde je parking prvih 30 minuta besplatan,  i on raspolaže sa 565 parking mesta, a za osobe sa invaliditetom rezervisano je čak 20 mesta (prva 3 sata besplatno)

Nisu česte gužve, i on se nalazi na listi najjeftinijih parkinga u Beogradu sa cenom od 45 dinara po satu.

Parking “Politika”

U Makedonskoj 29, nedaleko od Doma Omladine, nalazi se parking “Politika” sa 53 parking mesta raspoređena u prizemlju i na spratu. Cena po započetom satu je 100 dinara.

Kao i u većini parking garaža u Beogradu, za osobe sa invaliditetom rezervisano je 1 mesto i prva tri sata su besplatna.

Parking “Novi Beograd”

Ovaj parking se nalazi u neposrednoj blizini Merkator šoping centra i Genex kule, na adresi Bulevar Mihajla Pupina 167 i raspolaže sa 127 parking mesta (2 parking mesta za invalide). Cena jednog sata na parkingu “Novi Beograd” iznosi 65 dinara. Iako parking na Novom Beogradu obično nije problematičan, zbog postojanja velikih blokova sa prostranim parkinzima, poželjno je imati na umu lokacije parkinga ako iznajmljujete apartman na Novom Beogradu.

Parking “Čukarica”

Kod beogradskog Hipodroma na Banovom brdu nalazi se parking “Čukarica” na adresi Šumadijski trg i nudi 78 parking mesta koja se šire preko prizemlja i jednog nivoga.

Osobe sa invaliditetom imaju pravo na besplatan parking u trajanju od 3 sata, nakon čega se naplaćuje parking po normalnoj ceni od 60 dinara.

Parking “Kapetanija”

Ukoliko vam se čini da je kod Keja Oslobođenja nemoguće naći parking, omašili ste adresu Kej Oslobođenja 8, jer se tu nalazi parking Kapetanija koji raspolaže sa čak 64 parking mesta a sat parking usluge košta 100 dinara (za osobe sa invaliditetom prva 3 sata su besplatna).

Parking “Cvetkova pijaca”

Ovaj parking se nalazi na Zelenom brdu u ulici Živka Davidovića bb i raspolaže sa 104 parking mesta od kojih je jedno za osobe sa invaliditetom.

Po ceni od 50 dinara za svaki započeti sat, možete birati da li ćete se parkirati na podzemnom nivou, prizemlju ili spratu.

Parking “Ada Ciganlija”

Parking koji se nalazi na lokaciji koju svi volimo – Adi Ciganliji, nudi vrlo interesantan servis gde po redovnoj ceni parkinga uz ličnu kartu možete uzeti dva bicikla. U pitanju je akcija Parkiraj – Bicikliraj, a u ponudi su i električni bicikli.

Sa svojih 1580 parking mesta ovo je jedan od najvećih parkinga u Beogradu, a 5 mesta je rezervisano za osobe sa invaliditetom kojima su prva 3 sata parkinga besplatna.

Dnevno parkiranje u trajanju od 24 časa košta 150 dinara.

Parking “Karađorđeva”

U jednom od popularnijih delova za noćni život i iznajmljivanje apartmana u centru Beograda – Savamali, nalazi se parking u Karađorđevoj 87, koji je odmah pored glavne autobuske i železničke stanice.

Parking “Karađorđeva” ima 61 parking mesto na prizemlju i jednom spratu, dok je broj parking mesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom 1. Cena po započetom satu je 90 dinara.

Parking “Sava centar”

U okviru istoimenog biznis centra na adresi Milentija Popovića 9 nalazi se parking Sava centar i on je u prizemlju kompleksa. Raspolaže sa 363 parking mesta, od čega je 1 za osobe sa invaliditetom (prva 3 sata besplatna).

Vrlo je popularan među Beograđanima koji žive sa novobeogradske strane, a cena po započetom satu je 60 dinara. Postoje 4 info znaka o broju slobodnih parking mesta.

Na ovaj parking možete ući iz pravca Autoputa (smer iz Niša) i 2 ulaza iz ulice Milentija Popovića.

Parking “25. maj”

Na adresi Tadeuša Košćuška 63 nalazi se parking 25. maj koji je u okviru sportskog centra koji nosi isti naziv i dunavskog keja na Dorćolu.  

Ovaj parking je otvorenog tipa i ima 302 parking mesta, sa čak 9 parking mesta za autobuse. Svaki započeti čas za automobile je 50 dinara, a za autobuse 180 dinara.

Parking “Kalemegdan”

U neposrednoj blizini Zoološkog vrta, u ulici Mali Kalemegdan bb, nalazi se parking Kalemegdan koji ima 114 mesta od kojih je 2 za osobe sa invaliditetom.

Između 6 ujutru i 7 uveče svaki započeti čas košta 80 dinara, dok je svaki započeti čas između 7 uveče i 6 ujutru 100 dinara.

Parking “Simpo”

U ulici Hadži Nikole Živkovića, koja je u blizini glavne autobuske stanice, nalazi se parking Simpo, a odmah preko puta njega je poznati Bristol.

Od 136 parking mesta koja se nalaze na prizemlju i jednom gornjem nivou, 1 je rezervisano za osobe sa invaliditetom (prva tri sata besplatna). Svaki započeti sat košta 90 dinara.

Parking “Donji grad” u Zemunu

Ako poželite da svog četvorotočkaša ostavite tik uz Dunavski kej u Zemunu, u Karađorđevoj ulici (br. 2-4) postoji parking za vas pod imenom “Donji grad” koji raspolaže sa 392 parking mesta a broj parking mesta za osobe sa invaliditetom je 7.

Ovaj parking je prilično jeftin i cena svakog započetog sata je 100 dinara.

Parking garaže u Beogradu

SMS posebno parkiralište “Vidin kapija”

Ovo parkiralište se nalazi u Bulevaru Vojvode Bojovića bb i sadrži 114 parking mesta za automobile, i 2 mesta za vozila osoba sa invaliditetom.

“Vidin kapija” radi ceo dan svakog dana u godini, i parking mesto možete platiti SMS-om na brojeve 8115 za sat vremena (50 dinara) ili pak 8116 za višesatno parkiranje (450 dinara)..

Ukoliko vaš telefon nema č,ć,đ,ž ili š unesite “UTF8” iliti “UNICODE”, jer se npr. d ili dj umesto đ neće važiti.

Dnevna karta za ovo parkiralište košta 1200 dinara, ali ukoliko platite u roku od 8 dana od izdavanja dnevne parking karte ostvarićete popust od 50% i onda ćete za kartu morati da izdvojite samo 600 dinara.

SMS posebno parkiralište “Sava promenada”

Preko puta autobuske stanice “Lasta” u Hercegovačkoj ulici nalazi se SMS posebno parkiralište “Sava promenada” i ima čak 90 parking mesta (6 za vozila osoba sa invaliditetom).

Kao i “Vidin kapija” i ovo parkiralište radi 00-24 časa, 365 dana godišnje; i kako biste platili mesto potrebno je da pošaljete SMS na broj 8117 za sat vremena (70 dinara) ili na 8110 za višesatno parkiranje (630 dinara).

Dnevna karta će vas ovde koštati 1680 dinara, dok ćete ukoliko platite u roku od 8 dana od izdavanja dnevne parking karte ostvariti popust od 50% i karta će iznositi 840 dinara.

Garaža “Masarikova”

Na minut udaljenosti od svima poznate Beograđanke, u Masarikovoj ulici se nalazi parking koji ima 457 mesta od kojih je jedno rezervisano za osobe sa invaliditetom (prva 3 sata besplatna).

Prvi sat proveden na parking mestu ovde će vas koštati 75 dinara, a svaki naredni 90 dinara; a na vama ostaje da izaberete da li ćete se parkirati na nekom od tri podzemna sprata, prizemlju ili nekom od šest nivoa.

Garaža “Pionirski park”

Ovo je jedna od garaža u Beogradu sa odličnom lokacijom jer se nalazi preko puta Narodne Skupštine Republike Srbije, u ulici Dragoslava Jovanovića br. 2. Prostire se na tri podzemna nivoa i ima 466 parking mesta, od kojih je 1 za osobe sa invaliditetom.

Cena prvog započetog sata  je 75 dinara, dok svaki naredni sat košta 90 dinara.

Garaža “Zeleni venac”

Ovo je garaža u samom centru grada, jer je njena adresa Kraljice Natalije 13, što je odmah pored hotela Moskva i Terazija.

U suterenu, prizemlju i na pet spratova nudi 304 parking mesta, od kojih je jedno za osobe sa invaliditetom. Prvi započeti čas košta 70 dinara, dok je svaki naredni čas 90 dinara.

Garaža “Obilićev venac”

Želite da ostavite automobil na sigurnom a da budete blizu popularne Knez Mihajlove? Ova garaža u ulici Obilićev venac je pravo mesto za vas, jer raspolaže sa 619 parking mesta od kojih je jedno za osobe sa invaliditetom (prva 3 sata besplatna).

Garaža “Obilićev venac” se prostire na 6 spratova (prizemlje i 5 nivoa), a prvi započeti sat košta 75 dinara dok je svaki naredni 90 dinara.

Garaža “Vukov spomenik”

Otkad je ‘otvorena’ ova garaža, parking Beograd tj. Zvezdara je mnogo lakši. Ona se nalazi na uglu Kraljice Marije i Ruzveltove, ispod parka Ćirila i Metodija.

Garaža “Vukov spomenik” raspolaže sa 120 mesta od kojih je 1 rezervisano za osobe sa invaliditetom (prva 3 sata besplatno), a radno vreme ove garaže na jednom podzemnom nivou je 24 časa svakog dana u godini.

Cena za prvi započeti čas je 60 dinara, dok je svaki naredni 75 dinara.

Garaža “Baba Višnjina”

Adresa ove garaže je Baba Višnjina 38-42 i nalazi se nadomak Slavije, i raspolaže sa 351 parking mestom od kojih je 20 rezervisano za osobe sa invaliditetom.

Garaža “Baba Višnjina” sadrži 6 podzemnih spratova, prizemlje, i pet spratova; a definitivno je jedna od najvećih garaža u gradu. Cena parkinga u Beogradu u ovoj ulici je pristupačna, pa je tako za započeti čas potrebno izdvojiti:

 • od 7 ujutru do 10 uveče, za putnička vozila (do 8 sedišta) – 100 dinara;
 • od 10 uveče do 7 ujutru, za putnička vozila (do 8 sedišta) – 50 dinara.

Garaža “Botanička bašta”

Parking u Beogradu nudi brojne lokacije, kao što možete videti, a nadomak vrlo popularne Botaničke bašte, poznate atrakcije grada, nalazi se garaža u ulici Vojvode Dobrnjca broj 10 i raspolaže sa 244 parking mesta (2 za osobe sa invaliditetom). Ona radi svaki dan i prostire se na 3 podzemna sprata i u prizemlju.

Za ovu garažu važi da je među najjeftinijim garažama u Beogradu jer započeti čas košta 50 dinara, a osobama sa invaliditetom je omogućen besplatan parking u trajanju od 3 sata dnevno.

Garaža “Dr Aleksandra Kostića”

Ova garaža se nalazi u istoimenoj ulici na Senjaku i u blizini nje se nalaze Železnička stanica i Urgentni centar Beograda; a od drugih je izdvaja što u njoj retko kada ima gužve.

Nalazi se u prizemlju zgrade i nudi 59 parking mesta, dok je jedno mesto za osobe sa invaliditetom (za njih je besplatan parking u trajanju od 3 sata). Svaki započeti čas košta 100 dinara.

Garaža “Aerodrom”

Parking Beograd aeorodrom u sklopu garaže nudi 528 parking mesta za automobile, od čega su 3 mesta za vozila invalida.  Radi svaki dan, ceo dan, a svaki započeti čas se naplaćuje 65 dinara dok jednokratno sedmodnevno parkiranje košta 3965 dinara.

Pravo na sedmokratno parkiranje stiče korisnik koji je neprekidno parkiran u garaži 61 čas, a ako vozilo prekorači ograničenje, doplata se vrši po započetom času.

Informaciju o popunjenosti parkirališta i garaže možete dobiti putem objedinjenog svetlećeg znaka za parkiralište “Aerodrom” i garažu “Aerodrom”.

Kako platiti parking u Beogradu?

Postoji više načina za plaćanje parkinga u glavnom gradu Srbije, i to su: karta za parkiranje, parkomat, mobilni telefon.

Kada je u pitanju karta za parking u Beogradu, ona se kupuje kod kontrolora koji upisuje vreme dolaska, a vaša obaveza je da je sa unutrašnje strane stavite na vetrobransko staklo.

Najlakši način je definitivno SMS sa registarskim brojem vozila (npr. BG155222) koji pišete bez razmaka, a preko svih mobilnih mreža. Dužni ste da sačuvate povratnu poruku koja sadrži sve podatke o plaćenom parkiranju, za ne daj bože.

Ako se desi da ne primite povratnu poruku u roku od 2 minuta, plaćanje nije uspelo i usluga naravno usluga neće biti naplaćena. Kako biste dobili status parkiranja, potrebno je da pošaljete SMS poruku sa znakom “?” na broj parking zone.

Prednost plaćanja SMS-om je ta što ćete 5-10 minuta pre isteka vremena dobiti podsetnik o isteku plaćenog parkiranja na mobilni telefon. Ukoliko želite da produžite parkiranje i za naredni sat, potrebno je da pošaljete istu registarsku oznaku ili samo znak * na broj zone.

Šta ako parking servis pauk odnese auto?

Ukoliko nepropisno parkirate, nemojte se iznenaditi ako auto ne pronađete tamo gde ste ga ostavili, a prvo sledeće pitanje koje vam pada na pamet jeste gde je JKP Parking servis premestio vozilo. U pitanju su uglavnom sledeće lokacije:

 • Staro sajmište;
 • Ada Ciganlija;
 • Dunavska bb;
 • Mileve Marić Ajntajn (vozila sa inostranim registarskim tablicama);
 • Brodarska bb (napuštena vozila i vozila iz saobraćajnih nezgoda).

Tačnu informaciju o tome na kojoj lokaciji se nalazi vaš auto možete pronaći tako što ćete uneti vaš registarski broj u pretragu na stranici parking servisa.

‘Blaža’ verzija se dešava ukoliko samo prekoračite vremensko ograničenje, i tada će vas sačekati plavo beli papir u plastičnoj foliji zataknut za brisače automobila, što u prevodu znači da ćete parkiranje platiti kao dnevnu parking kartu; nakon čega tu možete biti parkirani 24 sata od trenutka izdavanja dnevne karte.

Gde ne smem da parkiram?

Konkretna mesta na kojima nikako ne smete da parkirate su:

 • pešački prelaz, biciklistička staza preko kolovoza;
 • prelaz preko železničke pruge, preko tramvajskih šina;
 • na raskrsnici;
 • u blizini vrha prevoja ili u krivini gde je preglednost puta nedovoljna.

Za sam kraj ostaje da poručimo da budete obzirni vozači, te da parkirate automobil propisno, na način na koji neće ometati drugog vozača da parkira do Vašeg automobila. Beograd je veliki grad i parking jeste problem, imajte to na umu, a do tada Vas pozivamo da pročitate još i koje su najveće atrakcije Beograda koje vredi obići. Verujemo da će vam informacija o parkingu dobro doći prilikom obilaska istih.