Aerodrom Nikola Tesla Beograd – sadržaj aerodroma i snalaženje

Aerodrom Nikola Tesla je najveći srpski aerodrom, i matični aerodrom srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia. Po sletanju na ovaj aerodrom, verovatno ćete poželeti da iskoristite neke od sadržaja koje on nudi, ili da vreme do narednog leta provedete na zanimljiv i koristan način. U narednim redovima sledi detaljan vodič za snalaženje na beogradskom aerodromu, kroz koji ćete saznati ponešto i o njegovoj istoriji i imenu.

Istorija aerodroma datira od šezdesetih godina prošlog veka, kada je prvi avion poleteo sa piste koja je nekada pripadala aerodromu “Beograd”. Ovaj naziv se zadržao sve do 2006. godine, kada je aerodrom poneo ime po jednom od najpoznatijih svetskih naučnika srpskog porekla, kome su Srbi i na ovaj način odali počast.

Putnica na aerodromu

Aerodrom Beograd dolasci – odlasci

Kada je u pitanju aerodrom Beograd dolasci i odlasci su koncipirani prema dnevnom i sezonskom redu letenja. Dnevni red letenja podrazumeva destinacije koje su redovno u rasporedu letova, dok sezonske obuhvataju samo one koji se javljaju tokom tačno određenih perioda u godini.

Regularani i low cost letovi iz Beograda vode ka destinacijama širom sveta, a u redovnom avio saobraćaju, putnike sa beogradskog aerodroma prevozi preko 30 avio-kompanija. Intenzitet letova se povećava iz godine u godinu, a samim tim i promet putnika.

Aerodrom Beograd check in i terminali

Po dolasku na, kako ga popularno nazivaju, aerodrom Beograd check in možete obaviti na nekom od predviđenih šaltera za to, ili korišćenjem nekog od deset automata za samostalno prijavljivanje na let, koji su smešteni u Terminalu 2. Prijavu na let možete izvršiti i putem interneta i mobilnog telefona. Aerodrom Nikola Tesla ima dva terminala i tranzitnu zonu.

Terminal 1 je nastariji na aerodromu, koji se koristi uglavnom za low coast i čarter letove, a sa Terminalom 2 je povezan hodnikom ispunjenim komercijalnim sadržajima. Terminal 2 predstavlja glavni terminal, zahvaljujući kome aerodrom Nikola Tesla spada u red najmodernijih i najbolje opremljenih u jugoistočnoj Evropi. Terminal 2 je namenjen međunarodnim dolascima i tranzitu, a raspolaže sa preko 30 šaltera za prijem putnika i prtljaga.

U tranzitnom delu su smešteni saloni za putnike, među kojima se izdvaja prostor namenjen putnicima biznis i prve klase, koji u okviru njih mogu da uživaju u nešto udobnijem ambijentu, besplatnom internetu, televiziji, i raznim drugim pogodnostima.

Kakav sadržaj nudi aerodrom Nikola Tesla?

U okviru aerodroma možete provesti izuzetno zabavno vreme čekajući svoj let. Bilo da ste raspoloženi za kupovinu, ili radije želite predah uz kvalitetan obrok i piće, aerodrom Nikola Tesla može da zadovolji sve vaše preferencije. Čak i ako planirate da odsednete u centru Beograda, možete svratiti u neki od narednih lokala i proveriti kakvu uslugu pruža komercijalni sadržaj aerodroma.

Barovi i restorani

Kvalitetan odmor između letova ne može da prođe bez kvalitetnog ručka koji možete poručiti u nekom od aerodromskih restorana. Aerodrom Nikola Tesla Beograd nudi mogućnost uživanja u restoranim smeštenim pre, ali i posle pasoške kontrole, pa u skladu sa raspoloživim vremenom i raspoloženjem možete se odlučiti za onaj koji vam više odgovara.

Tu su i nešto brojniji barovi, idealni za osveženje i ćaskanje sa saputnicima koji takođe čekaju ukrcavanje na naredni let. Barovi i restorani stoje na usluzi putnicima 24 časa, pa se za ovu vrstu odmora možete učini kada god se nađete na beogradskom aerodromu.

Kupovina – pokloni i suveniri

Gotovo je nemoguće ne pomenuti raznovrsne opcije za kupovinu koje aerodrom Nikola tesla nudi, prvenstveno zbog brojnih radnji koje možete obići, ali i zbog toga što je poznato da kupovina predstavlja omiljenu razonodu putnika na aerodromima. Aerodrom nudi radnje poznatih brendova kao omiljene modne kutke lepšeg, ali i jačeg pola, a tu su i drogerije, suvenirnice, prodavnice mešovite robe, knjižare, apoteke i sve one radnje koje vam mogu biti zanimljive tokom boravka na aerodromu.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd, poput mnogih drugih aerodroma u svetu, nudi duty free kupovinu, a iz ponude se uvek izdvajaju parfemi, cigarete, aksesoari, slatkiši i igračke. Kada je u pitanju aerodrom Beograd free shop cene se ne razlikuju značajno u odnosu na slične radnje na drugim evropskim aerodromima. Free shop je smešten u tranzitnom delu Terminala 2, nakon pasoške kontrole, a otvoren je 24 časa dnevno kao i većina drugih sadržaja na aerodromu. Duty free shop može biti idealno mesto za kupovinu poklona dragim osobama koje planirate da posetite u Beogradu, ukoliko taj zadatak niste uspeli da obavite ranije.

Novčane usluge i internet

Boravak na aerodromu je idealna prilika da podignete ili razmenite novac, odnosno da obavite bilo koju sličnu radnju u pošti, menjačnici, bankama ili na bankomatima čije usluge aerodrom Nikola Tesla nudi.

Putnicima je na rasplaganju i besplatno jednočasovno korišćenje bežičnog interneta na oba termina, na šalterima za prijavu na let, u hodnicima A i C, čekaonicama, hodnicima ispred čekaonica i u zoni dolazaka. Ovim se otvara mogućnost da boravak na aerodromu iskoristite za odgovaranje na hitne mejlove ili prelistavanje novosti.

Kulturni sadržaj

Čak i ako ne planirate da se zadržite u Beogradu, aerodrom Nikola Tesla je pružio mogućnost svim putnicima da se tokom boravka na aerodromu upoznaju sa srpskom kulturom, istorijom i važnim znamenitostima.

Reprodukcija dela iz Narodnog muzeja Srbije

Ukoliko vam vreme ne dozvoljava da posetite Narodni muzej u Beogradu, tokom boravka na aerodromu možete pogledati reprodukcije dela iz muzeja, među kojima se izdvajaju Lotrekov Portret mlade žene, Šumanović sa Pastiricama, Krstićeva čuvena slika Pod jabukom, kao i Jakšićeva slika koja predstavlja Devojku u plavom.

Reprodukciju ovih dela možete pogledati u između gejtova C2 i C3 u prostoru od 130 kvadrata.  Ovakav sadržaj je dao aerodromu potpuno novu, kulturnu dimenziju, što svakodnevno oduševljava putnike koji se nađu na beogradskom aerodromu. Zahvaljujući ovom vizuelnom iskustvu, putnici koji presedaju u Beogradu naš grad ne pamte samo po čekaonicama i kontrolama, već i po kulturnom i istorijskom nasleđu koje su imali priliku da vide.

Žena gleda na pistu sa avionima

Muzej vazduhoplovstva – sadržaj koji aerodrom Nikola Tesla ponosno ističe

Gotovo da nema putnika koji je kročio na aerodrom Nikola Tesla, a koji nije primetio veliko okruglo zdanje koje podseća na tek prispeli svemirski brod. Radoznali putnici koji su želeli da provere šta se krije unutar neobične konstrukcije, otkrili su još jedno kulturno bogatstvo koje aerodrom nudi – Muzej vazduhoplovstva i fenomenalne eksponate koje vredi obići. Na trenutak ćete imati priliku da se nađete u pilotskoj kabini, ili da “proletite kroz istoriju” razgledajući letelice koje obeležavaju neka prošla, ali i novija vremena u avio industriji.

Bogati murali

Tokom boravka na aerodromu, sigurno ćete primetiti i fascinantne murale od kojih je jedan posvećen Nikoli Tesli, a nalazi se u holu za dolaske Terminala 2. Zid hola Terminala 2 krasi mural Let od Ikara i Dedala do vasione, a na spratu istog terminala ćete primetiti i mural Zuke Džumhura, posvećen ženskim figurama i pejzažima.

Turističke agencije

Aerodrom Nikola Tesla može da vam ponudi i usluge Turističke organizacije Srbije, na čijem info pultu možete pronaći sve turističke informacije koje vas zanimaju. Na istom mestu možete dobiti i glavne smernice za snalaženje u Beogradu, koje će vam sigurno biti potrebne ukoliko nameravate da se zadržite u ovom gradu.

Aerodrom Beograd informacije i pitanja

Bez obzira na uputstva za snalaženje na aerodromu koja ste pročitali ovde, ili ćete ih pronaći na licu mesta, verovatno ćete imati još neke nedoumice koje možete proveriti na aerodromskom šalteru predviđenom za pružanje informacija putnicima. Kada sletite na aerodrom Beograd informacije i odgovore na pitanja možete dobiti na šalteru smeštenom između Terminalne zone 2B i Terminala 2, koji je otvoren 24h.

Ukoliko imate dovoljno vremena da razgledate Beograd, iskoristite mogućnost da upoznate njegove najvažnije znamenitosti zbog kojih ga mnogi smatraju jednim od najlepših evropskih gradova, a ukoliko to nije slučaj, uživajte u sadržajima aerodroma pored kojih vam čekanje na naredni let neće biti dosadno.