5 načina da provedete dan na Adi Bojani

Ada Bojana je jedno od najpopularnijih letovališta za mlade u Crnoj Gori. Saznajte kako najlepšte provesti dan na Adi Bojani, uz sve što ona svojim gostima nudi.

Plaža na Adi Bojani

Ada Bojana je rečno ostrvo u Ulcinju u Crnoj Gori koje se izdvaja u ponudi aktivnosti na peščanoj plaži, lepoj prirodi i drugim aktivnostima koji privlače ljude svih uzrasta, a ponajviše mlade. Tu su različite opcije, od klasičnog baškarenja na plaži i laganog uživanja, šetnji i izviđanja, do dobrih doza adrenalina za ljubitelje vodenih sportova.

Saznajte kako provesti dan iz snova na Adi Bojani!

#1 Kitesurfing

Ada Bojana je, sa sportske strane, najčuvenija po kitesurfing – u. Ovde su u ponudi časovi kajtsurfinga za početnike, decu i odrasle, ali i samostalno surfovanje za napredne i iskusne kajtere, koje drže sertifikovani instruktori.

Kiteloop surf centar je jedan od prvih centara za kajtsurfing u Evropi, i pored navedenih časova poznat je po svom vrlo posećenom baru, gde je atmosfera nezaboravna a muzika odlična!

Ovde postoji još nekoliko klubova za kajtsurfing:

  • Pacha Surf Club;
  • Kitesfera;
  • Dragon Project.

#2 Windsurfing, jedrenje

Jedrenje na Adi Bojani

Pored kajtsurfinga, možda će vam pažnju privući i jedrenje katamaranom, kao i windsurfing. Za ovo je zadužen pomenuti centar za vodene sportove Dragon Project, ali i sportsko – amaterski windsurf klub Pelikan. Možete da jedrite i surfujete uz pomoć licenciranih instruktora, bilo da ste potpuni početnik ili vam ovo nije prvi put, a na raspolaganju vam je i škola jedrenja od maja do septembra.

#3 Joga na plaži

Za ljubitelje nešto mirnije varijante, ali koji povremeno žele da se malo protegnu, tu je mogućnost bavljenja jogom. Holistički koncept letovanja pruža vam istinski detoks i odmor kroz aktivnosti koje gode telu i duhu.

Teško da u okolini ima lepšeg mesta za jogu: umesto zagušljivih gradskih sala sa strunjačama upitne čistoće, osvetljenih sumornim neonkama, na raspolaganju vam je mekani pesak, svežina koja dolazi sa vode i izlasci i zalasci sunca na čistoj i uređenoj obali.

Za vežbanje u prirodi stara se Fitness & Yoga Ada Bojana – Udruženje za aktivan i zdrav život. Osim časova joge, ovo udruženje nudi najraznovrsnije događaje tokom cele godine, od seminara do hrane i smeštaja.

#4 Razgledanje okoline, šetnja, planinarenje

Ova oblast je, zahvaljujući brojnim prirodnim osobenostima i lepotama, veoma privlačna i ljubiteljima lepih pejzaža i razgledanja jedinstvenih prirodnih staništa.

Pogled na more s planine

Različite brodske ture plove rekom Bojanom, a možete ići i kopnom – peške ili na biciklu. Naročito su popularni celodnevni izleti s piknicima, a ne smete propustiti fish picnic – u okviru plovidbe Bojanom blizu obale, u ponudi je i obrok od svežih, upravo ulovljenih morskih plodova koji se služe i spremaju na otvorenom.

Ada Bojana

Ada Bojana je malo, nenastanjeno rečno ostrvo zahvaljujući kome je Ulcinjska rivijera stekla veliku popularnost još sedamdesetih godina prošlog veka – zahvaljujući nudističkom kompleksu koji je poznat u svetu.

Ostrvo je nastalo nasukavanjem jednog broda u 19. veku, u plićaku na ušću reke Bojane. Tu se dugo taložio pesak, pa se izdiglo ostrvo koje iz godine u godinu menja oblik.

Reka Bojana

Reka Bojana izvire iz Skadarskog jezera i uliva se u Jadransko more, pa u njoj ima i slane i slatke vode. Tako čini vrlo kompleksan ekosistem, a ušće Bojane u Jadran je i zakonom zaštićen rezervat prirode.

Ova reka duga je samo 44 kilometara, ali je po količini vode koju donosi u Mediteran treća – posle Nila i Po! Posebna je i po tome što se njeno dno nalazi pet metara ispod nivoa mora.

#5 Nudistička plaža

Ako vas zanima jedinstven osećaj slobode u prirodi koji se ne može u potpunosti dočarati rečima, jedan dan možete izdvojiti za posetu nudističkom delu plaže.

Bez odeće možete šetati kroz ceo nudistički kompleks – na recepciji i u restoranima odeća je obavezna, na plaži se podrazumeva da nećete nositi kupaći, dok je izbor na vama u restoranu na plaži.

Što se tiče smeštaja, Klik Apartmani su odličan izbor za vas! Ugodne vikendice na samoj obali su mesta sa prelepim pogledom, idealna za vaše sledeće letovanje – rezervišite apartman ili sojenice na Adi Bojani na vreme.