Ideje za pripremu hrane tokom boravka u drugom gradu

Odlazak na letovanje uvek uključuje i nekoliko dilema u vezi sa ishranom: šta jesti na odmoru, da li nositi hranu, spremati je u sopstvenoj režiji ili pružiti poverenje (i novac) lokalnim restoranima? Ovo pitanja zavisi od niza faktora, počevši od toga da li putujete sami ili sa decom, pa do toga u kakvoj ste finansijskoj mogućnosti i koliko su restorani na datoj destinaciji skupi. Međutim, uvek postoje neka opšta pravila u vezi sa ishranom na putovanjima kojih se možete pridržavati, a ujedno i proći vrlo povoljno.

Kakvu hranu (ne) poneti na put?

Ukoliko putujete na neku destinaciju turistički, verujemo da ne želite dragoceno vreme da provodite u kuhinji u ulozi domaćice. Umesto toga, budite praktični i na put ponesite smo ono što će vam biti potrebno tokom same vožnje, naročito ukoliko vam društvo prave i deca. Hrana za put bi uvek trebalo da sadrži sendviče, koje možete napraviti od povrća, tunjevine ili suhomesnatih proizvoda za koje možete biti sigurni da se neće pokvariti u tokom 24 časa.

Hrana, jelo i pice za putovanje

Organska hrana i organski proizvodi su sjajna preporuka, jer osim što su zdravi i ukusni, praksa je pokazala da se vrlo lepo “ponašaju” na putovanjima kada ih nosite sa sobom. Odlična dopuna sendvičima su grickalice, bombone i osvežavajući napici poput limunade sa đumbirom.

Slatkiše, kremaste proizvode i komplikovana jela ostavite za neku drugu priliku, jer ovakva hrana ne trpi dug put i može da vam stvori neprijatnosti i pre nego što dođete do konačnog odredišta.

Kakvu hranu praviti na putovanju?

Kada stignete na krajnju destinaciju, verovatno kao i svaki turista želite da isprobate apsolutno sve što ona može da ponudi, od znamenitosti pa do hrane i pića. To će vas sve sigurno sačekati, a za prilike kada je potrebno da sami spremite ručak ili večeru, budite praktični i brzi. Birajte jela koja se lako i brzo spremaju. To može biti testenina sa kupovnim sosom, osvežavajuća salata sa mesom i povrćem ili zamrznuta hrana kojoj je potrebno samo nekoliko minuta da bude spremna za jelo.

Ukoliko se nalazite u inostranstvu, isprobajte i različite namaze i proizvode za doručak koji su specifičan deo menija u toj državi, što će se verovatno dopasti i članovima vaše porodice. Ukoliko boravite u Srbiji, prodavnice će vam ponuditi ogroman izbor srpskih namaza i suhomestanih proizvoda koji će biti dovoljni za kvalitetan doručak. Ovako spremljeni obroci ne ostavljaju mnogo mesta za svu onu hranu koju ste možda planirali da ponesete od kuće, a ujedno ste sebi olakšali i put i prtljag.

Šta naručivati u restoranima?

Obilazak zanimljivih restorana je neizostavna stavka prilikom upoznavanja neke države i njene kulture. Zato se prvom prilikom uputite u neki ugostiteljski objekat sa ponudom domaće kuhinje, i isprobajte ono što je specifično za datu destinaciju. Ukoliko se nalazite u Grčkoj, nemojte napustiti ovu zemlju dok ne probate suvlaki, grčku musaku, sarme sa vinovom lozom, grčki jogurt i naravno, čuveni grčki giros.

Ukoliko je vaša destinacija Španija, tradicija ove zemlje nalaže da isprobate sitne zalogaje raznovrsnih španskih specijaliteta koje Španci nazivaju tapas, zatim špansku tortilju, hladnu gaspaćo čorbu ili ćurose – najpoznatije španske slatkiše. Ono što su navedeni specijeliteti za Španiju, to su za Italiju originalna napuljska pica, pasta karbonara, rižoto sa raznim vrstama mesa i pečurki i mnogi drugi specijaliteti. Srbija će vam svakako ponuditi odličan roštilj, sarmu, Karađorđevu šniclu i vrhinski burek.

Čak i ako ste neka od ovih jela probali u restoranima svoje zemlje, ili čak u sopstvenoj režiji, ne zaboravite da originalna zemlja porekla uvek nudi jedinstven šmek hrani koju, navodno, druge zemlje dobro kopiraju. Iznenadićete se ukusom italijanske pice koje ne podseća sasvim na srpsku verziju pice, kao i neobičnim sosevima za testeninu koje ovaj narod koristi.

Zato, ne propustite mogućnost da isprobate tradicionalna jela destinacije na kojoj se nalazite, jer će ona činiti bitan deo vašeg celokupnog utiska o putovanju. Ukoliko iskombinujete nekoliko odlazaka u lokalne restorane, sa nekoliko obroka koje ste spremili sami, sigurni smo da će kvalitetne hrane biti odličan, a vi ćete uživati u destinaciji kao pravi turista, a ne kao domaćica.